«Το ρίγος της Υπαρξης» από τον π.Βασίλειο Θερμό

Loading...


Αν επιτύχουμε να πλατύνουμε επιστημονικά το νου μας χωρίς να χάσουμε εκείνη τη μοναδική αίσθηση του δέους γύρω από το ανθρώπινο μυστήριο, μπορούμε να ισχυριστούμε πως πετύχαμε στην αποστολή μας. Το ρίγος της ανθρώπινης ύπαρξης πηγάζει από το θείο μυστήριο στο οποίο μετέχουμε όλα τα ανθρώπινα όντα.

Έτσι προσπάθησα στη ζωή μου, από τη μια να διατηρήσω το μυστήριο αμείωτο μπροστά μου όταν καταγινόμουν με επιστημονικές ενασχολήσεις, και από την άλλη να βάλω την επιστήμη να υπηρετήσει αυτό το μυστήριο και τις πνευματικές του ρίζες. Το αποτέλεσμα, φυσικά, θα το κρίνουν άλλοι».

Αυτά αναφέρει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας του βιβλίου «το ρίγος της Υπαρξης», ψυχίατρος π. Βασίλειος Θερμός. Στη συλλογή αυτή κειμένων του, που εκδίδονται από την Ίνδικτο, ο πεπειραμένος πάνω σε ζητήματα παιδικής, οικογενειακής και ποιμαντικής ψυχολογίας επιστήμονας και κληρικός, επιχειρεί να προσφέρει πραγματικά καινοτόμες ιδέες και λύσεις πάνω σε θέματα των τομέων αυτών, και μάλιστα στο πλαίσιο της ορθόδοξης χριστιανικής αντίληψης του βίου εντός της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως «επισκέπτης επιστήμων» (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο του Harvard, στο Boston University, στο Boston College και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφρασθεί στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και ισπανικά. Είναι ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού Ψυχής δρόμοι.

to-rigos-tis-iparxis.jpg


Ετικέτες