Θεολογική εκδήλωση της Μητρόπολης Ιερισσού – «… και εσταύρωσαν Αυτόν» (BINTEO & ΦΩΤΟ)

Loading...


Ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας, η Μητρόπολη Ιερισσού διοργάνωσε εκδήλωση η οποία είχε ως στόχο να εισαγάγει τους παρευρισκόμενους στη σπουδαία αυτή περίοδο.

Στην ανακοίνωσή της, η Μητρόπολη αναφέρει: «Την Παρασκευή, 3η Απριλίου τ. ε., στις 7 η ώρα το βράδυ, η Ιερά μας Μητρόπολις, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας «Ρωμανός ο Βατοπαιδινός», πραγματοποίησε λίαν επιτυχημένη εκδήλωση στην αίθουσα «Μητροπολίτου Σωκράτους» του Δημαρχείου Αρναίας, εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος των φρικτών Παθών και της κοσμοσωτηρίου Αναστάσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Άλλωστε κατέστη παράδοσις των τελευταίων ετών, μια εβδομάδα προ του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου η τοπική μας Εκκλησία να καλή τα παιδιά της σε μια σεμνή τελετή για την προετοιμασία όλων μας, ώστε να ζήσουμε εντονώτερα και πλέον βιωματικά την άρρητη θυσία του Αμνού του Θεού, καθώς ο “ο πέμπτος Ευαγγελιστής”, Προφήτης Ησαίας προανήγγειλε στο ομώνυμο βιβλίο του της Παλαιάς Διαθήκης.

Το πρόγραμμα της κατανυκτικής αυτής συνάξεως διεκρίνετο σε τρία μέρη. Την εκδήλωση, κατ’ αρχάς, άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Αρναίας κ. Ιωάννης Κέκερης, ο οποίος καλωσόρισε τους καλεσμένους και παρουσίασε το πρόγραμμα σχολιάζοντας τους υπέροχους ύμνους που απέδωσε καταπληκτικά η βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, με χοράρχη τον λαμπρό καθηγητή μουσικής στο Γυμνάσιο Αρναίας και Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη. Το πρώτο μέρος της εκδηλώσεως περιελάμβανε ψάλματα του κατανυκτικού Τριωδίου από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι της Ε΄ Κυριακή των Νηστειών. Το δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως περιελάμβανε την μεστή και λίαν γλαφυρή ομιλία του Ιεροκήρυκος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γερμανού Γαλάνη, ο οποίος συνεπικουρεί με όλες του τις δυνάμεις τον πολυσέβαστό μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μιλήτου κ. κ. Απόστολο στην γεραρά Πατριαρχική Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, της οποίας και Καθηγούμενος τυγχάνει. Το θέμα του σεμνού και πολύπειρου ομιλητού ήταν: « … και εσταύρωσαν Αυτόν» ( Μαρκ. ιε΄, 26), δηλαδή μια προσέγγισις των Αγίων Παθών και ερμηνεία θεολογική και πρακτική της σημασίας της προσφοράς του Τιμίου Αίματος του Χριστού μας ως λύτρον υπέρ της σωτηρίας και αναπλάσεως του ανθρωπίνου Γένους.

Ο ομιλητής παρετήρησε ότι από το “ύδωρ” που ανέβλυσε απ’ τη ζωοπάροχο πλευρά του Κυρίου μας κατά την ώρα της Σταυρώσεώς Του, “ποτίζεται” και “πληρούται” η Κολυμβήθρα της Εκκλησίας, όπου ο κάθε πιστός ενδύεται Χριστόν και Τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα. Ενώ από το Αίμα του Εσταυρωμένου Αρνίου, που επότισε τον Γολγοθά, πληρούται το Αγιοπότηρο της Εκκλησίας για να ζωοποιήση μ’ Αυτό Εκείνη τον νεκρωθέντα από την αμαρτία και την πτώση άνθρωπο. Πρακτικώτατα, περί το τέλος της εξόχου ομιλίας του, ο π. Γερμανός είπε πως σταυρώνουμε τον Χριστό στη ζωή μας όσοι παραβαίνουμε το Άγιο θέλημά Του.

Σταυρώνουμε τον Χριστό όσοι διαλύουμε τις οικογένειές μας. Ραπίζουμε τον Χριστό όσοι γεμίζουμε με απελπισία τη ζωή μας μπαίνοντας στον χώρο των ναρκωτικών ουσιών. Καθυβρίζουμε τον Κύριό μας όσοι βλασφημούμε το ῎Ονομα της Αγίας Τριάδος στο πρόσωπό Του. Ραπίζουμε τον Χριστό μας όσοι γινόμαστε εραστές της αμαρτίας. Μαστιγώνουμε τον Κύριό μας όσοι άκριτα απομακρυνόμαστε από την Αγία Του Εκκλησία. Καί τέλος θανατώνουμε τον Χριστό μας όσοι αρνούμαστε να γευτούμε το Μυστήριο της Μετανοίας που γκρεμίζει τα τείχη της μικρόψυχης οιήσεως και του επάρατου εωσφορικού μας εγωισμού!

Το τρίτο μέρος περιελάμβανε απόδοση ύμνων από το υπέροχο βυζαντινό Ψαλτήρι της Εκκλησίας από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή.

Την σεμνή αυτή Σύναξη έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος, λέγοντας ότι ο Σταυρός του Χριστού δεν είναι ένα απλό κήρυγμα ή ένα σύμβολο, αλλά η διαρκής “έξοδος” του Θεού απ’ το θεικό Του μεγαλείο και την άρρητη δόξα Του και πορεία στ’ ανθρώπινα χάριν της λυτρώσεως και σωτηρίας του Αδαμιαίου Γένους. Καί έκλεισε λέγοντας: «Όσο αντικρύζουμε τον Χριστό στο Γολγοθά πάνω στο Τίμιο Ξύλο προσηλωμένο, γυμνό, άταφο, χωρίς “κάλλος”, “αδύναμο”, αιμόφυρτο και κυρίως “τεταπεινωμένο”, τόσο του κράζουμε με τον νεοέλληνα ποιητή πως Τον νοιώθουμε “δυό φορές Θεό και δυό φορές αγαπημένο”»!

Ο Επίσκοπός μας επήνεσε και ευχαρίστησε από καρδιάς τον ευλαβέστατο και άξιο κάθε τιμής π. Γερμανό τον και ομιλητή, τον χοράρχη κ. Β. Κοκκαλιάρη που τιμά την Αρναία και την Ιερά μας Μητρόπολη με την πολυσχιδή προσφορά του, τον Πρόεδρο των Ιεροψαλτών κ. Ι. Κέκερη για τα πολύ συνοπτικά και καίρια σχόλιά του στα ψάλματα της Χορωδίας μας, τους Ιεροψάλτες μας, τους αναντικατάστατους και πολύτιμους συνεργάτες των Εφημερίων μας, τους παρισταμένους άρχοντες του Τόπου: Τον Αντιδήμαρχο κ. Χαράλαμπο Λαζαρίδη, τον τ. Υπουργό κ. Χρήστο Πάχτα, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων Αρναίας κ. Γεώργιο Διαμαντούδη και Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειρά και τους παρισταμένους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, τέλος, τον ευλογημένο Λαό μας που τιμά και στηρίζει την Εκκλησία του και τους Κληρικούς μας που κοπιάζουν για το χαριτωμένο ποίμνιό τους».

704ier.jpg
704ier1.jpg
704ier2.jpg
704ier3.jpg
704ier4.jpg
704ier5.jpg
704ier6.JPG
704ier7.JPG


Ετικέτες