ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΑΡΧΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 11 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Θεοδοσίου, του Κοινοβιάρχου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Θεοδόσιος γεννήθηκε στο χωριό Μωγαρισσού της Καππαδοκίας από πολύ πιστούς και ενάρετους γονείς, εν ονόματι Προαιρέσιος και Ευλογία. Έζησε επί αυτοκρατορίας του Λέοντα του Μεγάλου 457 – 474 μ.Χ. και έφτασε έως και τα έτη του αυτοκράτορος Αναστασίου του Δικόρου 491 – 518 μ.Χ. Δεν ήθελε να παντρευτεί και σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός. Από πολύ νωρίς διακρίθηκε για την εγκράτεια και τον ηθικό του χαρακτήρα. Αφού ασκήτεψε κοντά σε μεγάλους ασκητές όπως ο Συμεών ο Στυλίτης και ο ησυχαστής Λογγίνος αποσύρθηκε σε απομακρυσμένο ησυχαστήριο όπου δίδασκε το Λόγο του Θεού στους περαστικούς.

Η φήμη του για την Άγια ζωή του έγινε γρήγορα γνωστή με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στο ησυχαστήριό του δεκάδες αδελφοί αναγκάζοντας τον Θεοδόσιο να φτιάξει ένα μεγαλύτερο μοναστήρι όπου εφάρμοσε πιστά τα πρότυπα του ασκητικού βίου. Ο Θεός του έδωσε το Χάρισμα της Θαυματουργίας και έκανε πολλά Θαύματα, και αφού δίδαξε τις αρετές της ασκητικής ζωής στους εκατοντάδες μαθητές του, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στο Κύριο σε βαθύ γήρας το 529 μ.Χ. Η είδηση της κοιμήσεώς του διαδόθηκε σαν αστραπή, με αποτέλεσμα να τρέξουν πολλοί, λαϊκοί, κληρικοί και μοναχοί, ακόμη και Επίσκοποι, για να ασπαστούν το Ιερό Λείψανο του Αγίου, που στάθηκε για όλους φιλόστοργος πατέρας και προστατευτικός αδελφός.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
 
Ανάλυση ονόματος:

ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ: Ο θεόδοτος, το θεϊκό δώρο.

Απολυτίκιο:
Ἀρεταὶς θεοσδότοις ἐκλάμψας ὅσιε, Μοναστικῆς πολιτείας ὤφθης λαμπρὸς χαρακτήρ, καὶ φωστὴρ θεοειδὴς Πάτερ καὶ ἔξαρχος, Θεοδόσιε σοφέ, τῶν Ἀγγέλων μιμητά, θεράπων ὁ τῆς Τριάδος ἣν ἐκδυσώπει ἀπαύστως,ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}MReq7VteJAI{/youtube}