ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΑΤΙΑΝΗΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 12 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Τατιανής, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Τατιανή καταγόταν από τη Ρώμη και έζησε επί αυτοκρατορίας Αλεξάνδρου του Σεβήρου 222 – 235 μ.Χ. Η Αγία Τατιανή είχε το εκκλησιαστικό αξίωμα της διακόνισσας και στην υμνολογία θεωρείται ως  μαθήτρια των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η επισημότητα της καταγωγής της και ο ένθεος ζήλος με τον οποίο εκτελούσε τα διακονικά της καθήκοντα, έδωσαν στην Τατιανή διακεκριμένη θέση μεταξύ των Χριστιανών. Οι Εθνικοί όμως είχαν ακούσει για την Αγία και δεν μπορούσαν να δεχτούν το γεγονός ότι μια τέτοια γυναίκα καταφρονούσε τις κοσμικές βλέψεις και περιφρονούσε τα είδωλα, για να υπηρετεί με τόση αγάπη τους Χριστιανούς και να κηρύττει το Ευαγγέλιο του Κυρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όταν, επί Σεβήρου, διατάχθηκε ο διωγμός των Χριστιανών, η Τατιανή συνελήφθει επειδή κήρυττε την πίστη της στον Χριστό, όπου και την οδήγησαν μπροστά στο βασιλιά και μαζί με αυτόν μπήκε σε ένα ειδωλολατρικό ναό. Εκεί όμως η Αγία, με μια θερμή προσευχή στο Χριστό, συντάραξε τα ξύλινα αγάλματα των θεών της ειδωλολατρίας και τα γκρέμισε. Για τον λόγο αυτό την υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Την χτύπησαν και με σιδερένια νύχια της ξέσκισαν τα βλέφαρα. Έπειτα την κρέμασαν και της ξύρισαν το κεφάλι. Την έριξαν πάνω σε φωτιά, αλλά δεν έπαθε τίποτα. Κατόπιν την έριξαν σε πεινασμένα άγρια θηρία, αλλά αυτά δεν τόλμησαν να της κάνουν κακό. Ύστερα από όλα αυτά, οι ειδωλολάτρες, έκοψαν την Τίμια κεφαλή της και έτσι μαρτυρικά παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἰσχύι τῆς πίστεως, κραταιωθεῖσα σεμνή, νομίμως ἐνήθλησας, ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, Τατιανὴ ἔνδοξε πάσας γὰρ τᾶς ἰδέας, τῶν δεινῶν ἐνεγκοῦσα, ἤσχυνας τὸν Βελίαρ, τὴ ἀτρέπτω σου στάσει ἐξ οὐ τῆς κακοτροπίας πάντας ἀπάλλαξαν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

 

 

 

 

 

 {youtube}3NbKbqxTzSo{/youtube}Ετικέτες