ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ, ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΣΤΟΡΕΙΤΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 24 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Οσίου Συμεών του Θαυμαστορείτου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Συμεών γεννήθηκε στην Αντιόχεια επί αυτοκρατορίας Ιουστίνου Β’, 574 μ.Χ., ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης και ήταν από την Έδεσσα. Όταν ήταν πέντε χρονών, έγινε σεισμός μεγάλος και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της Αντιόχειας. Ο πατέρας του, τότε, σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο σπίτι. Η μητέρα του που ονομαζόταν Μάρθα σώθηκε, διότι εκείνη τη στιγμή ήταν σε κάποιο ναό της πόλης. Το ίδιο και ο μικρός Συμεών, που μόνος του είχε βγει από το σπίτι και πήγε στον κοντινό ναό του Αγίου Στεφάνου. Η μητέρα του Μάρθα όταν βρήκε το Συμεών, δόξασε το Θεό, διότι κράτησε τουλάχιστον το παιδί της ζωντανό.

Από τότε, με περισσότερο ζήλο μόρφωνε το παιδί της σύμφωνα με τα Θεία παραγγέλματα. Όταν ο Όσιος Συμεών μεγάλωσε, πήγε στη Σελεύκεια σε ένα μικρό μοναστήρι, όπου βρισκόταν εκεί ένας περίφημος ασκητής, ο Ιωάννης. Κοντά του ο Συμεών πήρε περισσότερα και υψηλότερα διδάγματα χριστιανικής ζωής και μελέτησε συστηματικότερα τις Γραφές. Η διαγωγή του μέσα στο μοναστήρι, ήταν τόσο καλή που κάποτε κάποιος φθονερός συμμοναστής του προσπάθησε να τον μαχαιρώσει, αλλά από Θαύμα το χέρι του παρέλυσε. Ο χωρίς κακία Συμεών προσευχήθηκε, σταύρωσε το χέρι του παρ’ ολίγον φονιά του, και αμέσως αυτό θεραπεύθηκε. Ο Θεός, για τη μεγάλη του πίστη, έδωσε στο Συμεών το Χάρισμα να θεραπεύει δαιμονισμένους.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Ὡς ἀείφωτος λύχνος δωρεῶν τῆς ἀσκήσεως, ἐν τῷ Θαυμαστῷ Πάτερ Ὄρει, διαπρέψας ἀνέλαμψας, καὶ κλίμακα ἐκ γῆς, πρὸς οὐρανὸν, τὸν στῦλόν σου ὑπέθου ἀληθῶς, Συμεὼν θαυματοφόρε τοῖς εὐσεβῶς, προστρέχουσι τῇ Μάνδρᾳ σου. Δόξα τῷ δεδωκότι σου ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}sL8NpNPbG1U{/youtube}

 Ετικέτες