ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΧΩΜΙΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 15 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Οσίου Παχωμίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Παχώμιος γεννήθηκε το 292 μ.Χ, στην Άνω Θηβαΐδα της Αιγύπτου και καταγόταν από ειδωλολατρική οικογένεια. Σε ηλικία 20 ετών, κατατάχθηκε στον αυτοκρατορικό στρατό, όπου «συνδέθηκε» με χριστιανούς στρατιώτες και έτσι γνώρισε τη χριστιανική θρησκεία και όταν απολύθηκε από τις τάξεις του στρατού, βαπτίστηκε χριστιανός. Η ψυχή του, όμως, επιθυμούσε κάτι περισσότερο και ανώτερο πνευματικά. Πήγε, λοιπόν, κοντά σε έναν φημισμένο ησυχαστή, τον Παλαίμονα, όπου κοντά του προόδευσε στην άσκηση, την αρετή και ιδιαίτερα στην ταπεινοφροσύνη. Όταν κοιμήθηκε ο Παλαίμονας, με τη Χάρη του Θεού ο Άγιος Παχώμιος έχτισε δικό του κελί στον τόπο Ταβενησία, κοντά στο Νείλο. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίστηκε εκεί αδελφότητα, και έτσι έγινε ολόκληρη Μονή.

Μεγάλο οργανωτικό πνεύμα ο Άγιος Παχώμιος και με βοηθό την ταπεινοφροσύνη, κατόρθωσε να δημιουργήσει άριστο κοινοβιακό σύστημα και διοικούσε αρμονικότατα τους 3.000 περίπου μοναχούς που ήταν εκεί. Θεωρείται, μάλιστα, και ο ιδρυτής της κοινοβιακής ζωής. Ο Άγιος Παχώμιος δεν ήταν και τόσο πολύ εγγράμματος, αλλά αυτό δεν τον επηρέαζε, διότι πάντα είχε κατά νου τη συμβουλή του Απόστολου Πέτρου: «Την ταπεινοφροσύνην έγκομβώσασθε· ότι ο Θεός ταπεινοίς δίδωσι χάριν». Δηλαδή, κουμπωθείτε σαν άλλο ρούχο την ταπεινοφροσύνη, διότι ο Θεός στους ταπεινούς δίνει Χάρη. Έτσι και ο Άγιος Παχώμιος, με το ταπεινό φρόνημα είχε τη Χάρη να συζητά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θεολογικά ζητήματα. Ο Όσιος Παχώμιος αρρώστησε από πανώλη και έτσι παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο του 348 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἀγελάρχης ἐδείχθης τοῦ Ἀρχιποιμένος, Μοναστῶν τᾶς ἀγέλας Πάτερ Παχώμιε, πρὸς τὴν μάνδραν ὁδηγῶν τὴν ἐπουράνιον, καὶ τὸ πρέπον ἀσκηταίς, ἐκεῖθεν σχῆμα μυηθεῖς, καὶ τοῦτο πάλιν μυήσας, νῦν δὲ σὺν τούτοις ἀγάλλη, καὶ συγχορεύεις ἐν οὐρανίαις σκηναίς.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}oDWLqzj3Fjk{/youtube}