ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝΤΩΝ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Πατρικίου, του Επισκόπου Προύσας και των συν αυτώ Μαρτυρησάντων, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι πολλές θεολογικές του γνώσεις, αλλά και η μεγάλη του πίστη, ανέδειξαν τον Άγιο Πατρίκιο επίσκοπο Προύσσης. Η θέση αυτή για τον Άγιο Πατρίκιο υπήρξε πνευματικό φρούριο για την υπεράσπιση του Ευαγγελίου και ορμητήριο για τον αφανισμό της ειδωλολατρικής πλάνης. Στον άθλο του αυτό δε θέλησε να είναι μόνος. Είχε μαζί του και τρεις πρόθυμους συνεργάτες, τον Άγιο Ακάκιο, τον Άγιο Μένανδρο και τον Άγιο Πολύαινο. Μαζί τους ο Άγιος Πατρίκιος έφερε στη χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες. Αυτό, όμως, καταγγέλθηκε στον άρχοντα Ιουλιανό τον Υπατικό, και αμέσως συνελήφθησαν.

Ο άρχοντας με φιλοσοφικές συζητήσεις προσπάθησε να πείσει τον Άγιο Πατρίκιο ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός. Ο Άγιος Πατρίκιος, όμως, με τη ρητορική δεινότητα και την άριστη θεολογική κατάρτιση που διέθετε, ανέτρεψε το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματα του Ιουλιανού. Αυτός, βλέποντας την ιδεολογική συντριβή του από το χριστιανό διδάσκαλο, διέταξε και αποκεφάλισαν τον Άγιο Πατρίκιο με τους τρεις συνεργάτες του.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Τετράς θεοφόρητος, Ἱεραρχῶν ἱερῶν, Τριάδα τὴν ἂκτιστον, κατ’ ἐναντίον ἐχθρῶν, πανσόφως ἐκήρυξε, Πατρίκιος ὁ τῆς Προύσης, θεηγόρος ποιμάντωρ, Ἀκάκιος σὺν Μενάνδρῳ, καὶ Πολύαινος ἃμα, διὸ καὶ ὡς ἀθλήσαντες, δόξης ἠξιώθησαν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}uy_g8qEzqik{/youtube}