ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΗΣΥΧΙΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 2 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ησυχίου, του Συγκλητικού, ας πούμε λίγα λόγια:

O Άγιος Ησύχιος έζησε επί αυτοκρατορίας Γαλερίου Μαξιμιανού, στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., και είχε το αξίωμα του Συγκλητικού. Όταν άρχισε ο διωγμός κατά των Χριστιανών, του πρότειναν να αρνηθεί την πίστη του στο Χριστό, για να σώσει έστι τη ζωή του και το αξίωμά του. Τότε, ο Άγιος Ησύχιος δε δίστασε να περιφρονήσει το αξιωμά του και με μεγάλο θάρρος ομολόγησε τη πίστη του. Τότε, ο βασιλιάς εξαγριώθηκε και διέταξε να του αφαιρέσουν από τα ρούχα του τα διακριτικά του αξιώματός του και να του φορέσουν ταπεινωτικά ενδύματα και στη συνέχεια να τον γελοιοποιήσουν μπροστά σε όλους τους αξιωματούχους.

Όμως, ο Άγιος Ησύχιος δέχτηκε τα πάντα χωρίς καν να διαμαρτυρηθεί και να αντισταθεί, διότι γνώριζε ότι οι ανθρώπινες τιμές είναι πρόσκαιρες, ενώ οι Ουράνιες Τιμές είναι αιώνιες. Εξοργισμένος ο Μαξιμιανός από την θαρραλέα στάση του Αγίου, διέταξε την θανάτωσή του. Οι στρατιώτες οδήγησαν τον Άγιο στον ποταμό Ορόντη, όπου αφού του έδεσαν μία πέτρα στο λαιμό τον έριξαν στο ποτάμι. Έτσι, μαρτυρικά ο Άγιος Ησύχιος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΗΣΥΧΙΟΣ: Ο ήσυχος, ο γαλήνιος, ο δημιουργός γαλήνης, ο συμβιβαστικός

Απολυτίκιο:

Ἄξιας κοσμικῆς, ἀπορρίψας τὸ κλέος, τὴν δόξαν τοῦ Χριστοῦ, ὠμολόγησας χαίρων, Ἠσύχιε πανένδοξε, Ἀθλητῶν ἐγκαλλώπισμα, ὅθεν ἔφερες, ὥσπερ τιμὴν τὴν αἰσχύνην, καὶ τὸν θάνατον, ἐν πνιγμονῇ τῶν ὑδάτων, δυνάμει τοῦ Πνεύματος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}SCAUZr-Bpms{/youtube}