ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 1 Μαρτίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Ευδοκίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Ευδοκία γεννήθηκε στη Ηλιούπολη της επαρχίας Λιβανησίας, της Φοινίκης, επί αυτοκρατορίας Τραϊανού. Η ζωή της στην αρχή δεν ήταν καθόλου σωστή και δεν συμβάδιζε με το θέλημα του Κυρίου μας. Eκμεταλευότανλόγω της ομορφιάς της πολλούς άνδρες στη αμαρτωλή ζωή, ενώ παράλληλα συγκέντρωσε πολλά χρήματα. Μετά από μία σοβαρή ασθένεια, εγκατέλειψε την πόλη και τις αμαρτωλές συνήθειές της, και επέστρεψε ξανά εκεί ένα χρόνο αργότερα, αλλά σε άλλο σημείο της πόλης, όπου εκεί γνώρισε κάποιον μοναχό που ονομαζόταν Γερμανός, και εκείνος με τις συμβουλές και νουθεσίες του την έκανε να μετανοήσει.

Στην συνέχεια, αφού είδε οπτασία, πήγε στον Επίσκοπο Θεόδοτο και βαπτίστηκε χριστιανή. Η οπτασία ήταν η εξής: Παρατηρούσε Άγγελο Θεού να οδηγεί αυτήν προς τον ουρανό και άλλους Αγγέλους να τη συγχαίρουν, ενώ την ίδια στιγμή κάποιος μαύρος ούρλιαζε και έλεγε ότι αδικείται πάρα πολύ, επειδή η Ευδοκία έγινε Χριστιανή. Από τότε άλλαξε η ζωή της, χάρισε όλη της τη περιουσία στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας και πήγε σε κάποιο μοναστήρι, όπου έζησε ασκητικά μέχρι τη στιγμή που τη άρπαξαν οι πρώην εραστές της και την οδήγησαν στο Αυριλιανό για να δικαστεί. Η Αγία Ευδοκία όμως με την προσευχή της, κατόρθωσε να αναστήσει το νεκρό παιδί του βασιλιά και να προσελκύσει και τον ίδιο στο Χριστιανισμό. Αργότερα, την οδήγησαν στον ηγεμόνα Διογένη, ο οποίος την άφησε ελεύθερη, αφού η Αγία και πάλι θαυματούργησε.  Παρέδωσε μαρτυρικά τη ψυχή της στον Κύριο με αποκεφαλισμό από τον Βικέντιο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΕΥΔΟΚΙΑ: Η φίλαλλος, η ευεργετική.

Απολυτίκιο:
Φόβον ἔνθεον, ἀναλαβοῦσα, κόσμου ἔλιπες, τὴν εὐδοξίαν, καὶ τῷ Λόγῳ Εὐδοκία προαέδραμες, οὐ τὸν ζυγὸν τὴ σαρκί σου βαστάσασα, ὑπερφυῶς ἠγωνίσω δι’ αἵματος. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}2qQF6o0DJr0{/youtube}Ετικέτες