ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΛΦΑΙΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 9 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου και Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ιάκωβος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου, και ήταν αδελφός του Ματθαίου του ευαγγελιστού και γιος του Αλφαίου. Ο Ιάκωβος, αφού αγωνίστηκε για την αλήθεια του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, αργότερα πήγε και σε άλλες χώρες για να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Εκεί, καθως επίσης και όπου αλλού πήγαινε, κατέστρεφε τους βωμούς των ειδώλων και με τη Χάρη του Θεού γιάτρευε αρρώστιες και πολεμούσε τα ακάθαρτα πνεύματα. Γι’αυτό και οι ειδωλολάτρες τον ονόμαζαν «Θείο σπέρμα». Ο ιδρώτας, οι μόχθοι και οι κίνδυνοι που υπέστη για τη διάδοση του Ευαγγελίου, ήταν πολλοί.

Ο θάνατος πολλές φορές τον πλησίασε, αλλά στη ψυχή και στη σκέψη του Ιακώβου κυριαρχούσαν ενθαρρυντικά τα λόγια του Κυρίου, «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι» (Μάρκου, η’ 34). Δηλαδή ο Κύριος είπε: Εκείνος που θέλει να με ακολουθήσει σαν γνήσιος μαθητής μου, ας απαρνηθεί το διεφθαρμένο από την αμαρτία εαυτό του, και ας πάρει την απόφαση να υποστεί για μένα όχι μόνο θλίψη και δοκιμασία, αλλά ακόμα και θάνατο σταυρικό. Και τότε ας με ακολουθήσει, μιμούμενος το παράδειγμα μου. Έτσι και ο Ιάκωβος λοιπόν, μιμούμενος τον Διδάσκαλό του, υπέστη σταυρικό θάνατο.

Έυχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΙΑΚΩΒΟΣ: (εβραϊκή λέξη) = ο νικητής.

Απολυτίκιο:
Την χάριν του Πνεύματος, γλωσσοπυρσεύτω πνοή, ως Θείος Απόστολος, υποδεχθείς τη ψυχή, Ιάκωβε ένδοξε, έλαμψας εν τω κόσμω, ως αστήρ εωσφόρος, έλυσας των ειδώλων, την πολύθεον νύκτα. Και νυν απαύστως δυσώπει, υπέρ των ψυχών ημών.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

 Ετικέτες