ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 28 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε σε μία πόλη της Ανατολής που ονομαζόταν Νίσιβη, στη Μεσοποταμία, περίπου το 308 μ.Χ.  Έζησε επί αυτοκρατορίας του Μεγάλου Κωνσταντίνου και Ιουλιανού του Παραβάτου, καθώς επίσης και των διαδόχων αυτών. Από μικρή ηλικία διδάχτηκε την πίστη και την αρετή από τον Επίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο, όπου και ο Άγιος Εφραίμ αρνήθηκε να λάβει μεγαλύτερο αξίωμα. Επέλεξε από πολύ νωρίς τον μοναχικό βίο και με τη Θεία του Φώτιση έγραψε πάρα πολλά συγγράμματα πνευματικής και ηθικής αξίας. Γι’αυτό και θαυμάζεται για το πλήθος και το κάλλος των έργων του.

Ήταν γνώστης όλων των δογματικών θεμάτων, όπου γνώριζε να πολεμά τις αιρέσεις και να υπερασπίζει με θαυμάσια σαφήνεια την Ορθοδοξία. Ήταν αυτός που κατατρόπωσε σε διάλογο τον αιρετικό Απολλινάριο και οδήγησε πολλούς αιρετικούς να επιστρέψουν στην Πίστη του Χριστού. Όταν, κατά τη συνθήκη, του έτους 363 μ.Χ., που υπέγραψε ο διάδοχος του Ιουλιανού του Παραβάτου, Ιοβιανός, η γενέτειρά του η Νίσιβη παραδόθηκε στους Πέρσες, ο Άγιος Εφραίμ εγκατέλειψε την πατρίδα του και ήλθε στην Έδεσσα, όπου ασκήτεψε σε ένα όρος. Το έτος 370 μ.Χ. επισκέφτηκε τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και λίγο αργότερα τους Πατέρες και Ασκητές της Αιγύπτου. Ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 373 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ρεῖθρον ἄυλον, ἐν τὴ ψυχή σου, τὸν ζωήρρυτον, πλουτήσας φόβον, κατανύξεως κρατὴρ ἀναδέδειξαι, ὅθεν ἠμᾶς πρὸς ἠθῶν τελειότητα, τοὶς ἱεροίς σου ρυθμίζεις διδάγμασιν. Ἐφραὶμ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}HCIMOqV-jN8{/youtube}tilegrafima.gr