ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 27 Ιανουαρίου, ημέρα της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρέδωσε τη ψυχή του στο Κύριο από εξάντληση λόγω των μαρτυρίων του στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. στα Κόμανα του Πόντου, στη διάρκεια της 3ης εξορίας του από την αυτοκράτειρα Ευδοξία. Το Ιερό Λείψανό του παρέμενε εκεί θαμμένο για 30 χρόνια. Το 434 μ.Χ. Πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του, Άγιος Πρόκλος, όπου και παρακάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει, ώστε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ιωάννου, να μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου.

Η μεταφορά των Ιερών Λειψάνων από τα Κόμανα συνοδεύτηκε από μια επιστολή – διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’, υιού του Αρκαδίου και της Ευδοξίας. Τα Ιερά Λείψανα τοποθετήθηκαν στο Ναό των Αποστόλων. Τμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου βρίσκονται: Στις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Φιλοθέου, Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Αγίου Διονυσίου και Δοχειαρίου.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τήν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυρούς ἐναπέθετο, τό ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλά σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Ευχαριστώ θερμά, τον φίλο και αγιογράφο Δαμιανό Μανούκα, για την παραχώρηση της εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπου και αγιογράφησε ο ίδιος.

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}cd5U9qqt-c4{/youtube}