ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΧΙΟΠΟΛΙΤΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 29 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Δημητρίου του Χιοπολίτου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε το 1780 μ.Χ. στο χωριό Παλιόκαστρο της Χίου από ενάρετους γονείς, εν ονόματι Αποστόλης και Μαρουλού. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε κοντά στον αδελφό του Ζαννή, ο οποίος ήταν έμπορος. Όταν χωρίς την άδεια του αδελφού του αρραβωνιάστηκε κάποια κοπέλα, ο Ζαννής τον έδιωξε από το μαγαζί του. Δυστυχώς βρέθηκε σε μεγάλη φτώχεια και θυμήθηκε ότι ο Σείχ-ουλ-Ιμαλήλ χρωστούσε στον αδελφό του κάποια χρήματα από αγορές υφασμάτων και πήγε στο σπίτι του για να τα εισπράξει και να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος.

Εκεί, γνώρισε μία νεαρή μουσουλμάνα η οποία τον αγάπησε και του είπε ότι για να τον παντρευτεί θα έπρεπε να αλλάξει θρησκεία. Ο Δημήτριος δέχτηκε την πρόταση και έμεινε στο σπίτι των Τούρκων για δύο μήνες. Γρήγορα όμως κατάλαβε τι είχε κάνει. Δραπέτευσε και κρύφτηκε σε μία χριστιανική οικογένεια στην περιοχή του Σταυροδρομίου. Εκεί τον συνάντησε ο αδελφός του Ζαννής. Ο Δημήτριος εξομολογήθηκε στον πνευματικό του αδελφού του και συγχρόνως έστειλε γράμμα στον πατέρα του λέγοντάς του τι συνέβη μέχρι τώρα στη ζωή του, αλλά και τον πόθο του να μαρτυρήσει για το Χριστό. Αφού Κοινώνησε τα Άχραντα Μυστήρια παρουσιάστηκε στον Τούρκο διοικητή και με μεγάλο θάρρος ομολόγησε την πίστη του. Παρά το γεγονός ότι οι Χιώτες της Κωνσταντινούπολης συγκέντρωσαν χρήματα για την απελευθέρωσή του, ο Δημήτριος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του. Έτσι, μετά από φρικτά βασανιστήρια τα οποία υπέμεινε μέχρι τέλους με μεγάλο θάρρος, αποκεφαλίστηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1802 μ.Χ. Το Ιερό του Λείψανο, το πήραν οι Χριστιανοί και το ενταφίασαν σε ένα μοναστήρι στο νησί Πρώτη.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: αυτός που ανήκει στην θεά Δήμητρα, ο καλλιεργητής, παραγωγός και δημιουργός υλικών αγαθών.

Απολυτίκιο:
Χαίρε βλάστημα, τερπνόν της Χίου χαίρε καύχημα, των ορθοδόξων, καρτερόψυχε, νέε Δημήτριε την γαρ αντίχριστον πλάνην εφαύλισας, ένθα του κράτους υπάρχει το φρύαγμα, ως ανέκραζες, Θεόν τον Χριστόν επίσταμαι, δωρούμενον ημίν το μέγα έλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

 tilegrafima.gr