ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΥΛΑΜΠΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΛΑΜΠΙΑΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 10 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αδελφών, ας πούμε λίγα λόγια:

Τα αδέλφια Ευλάμπιος και Ευλαμπία έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.). Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Γι’αυτό, ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία ήταν αναγκασμένοι να κρύβονται μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό. Εκεί, ζούσαν καλλιεργώντας την προσευχή και τη μελέτη των Ιερών Γραφών. Κάποια μέρα, ο Ευλάμπιος πήγε στη Νικομήδεια να προμηθευτεί τροφές. Αλλά οι ειδωλολάτρες τον αναγνώρισαν και αμέσως τον συνέλαβαν. Βέβαια, στην ερώτηση του βασιλιά αν πιστεύει στο Χριστό, ομολόγησε φανερά ότι είναι χριστιανός, οπότε τον έβαλαν μέσα σε ειδωλολατρικό ναό για να θυσιάσει με τη βία.

Ο Ευλάμπιος, όμως, δια της προσευχής του συνέτριψε το είδωλο του θεού Άρη. Και ενώ άρχισαν να τον μαστιγώνουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, όρμησε η αδελφή του Ευλαμπία, και αφού τον αγκάλιασε, παρακάλεσε το Θεό να την αξιώσει να μαρτυρήσει και αυτή μαζί με τον αδελφό της. Τότε έβαλαν και τους δύο σε ένα καζάνι με βραστό νερό. Αλλά δια θαύματος αυτοί δροσίζονταν, και έτσι βγήκαν σώοι και αβλαβείς. Το γεγονός αυτό έκανε να πιστέψουν στο Χριστό 200 ειδωλολάτρες, οι οποίοι μαζί με τον Ευλάμπιο και την Ευλαμπία αποκεφαλίστηκαν υπέρ της αλήθειας του Κυρίου.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΕΥΛΑΜΠΙΟΣ/Α: (ευ + λάμπω) = ο ακτινοβόλος, ο λαμπερότατος, ο ωραιότατος.

Απολυτίκιο:
Τον τάφον σου Σωτήρ.Της φύσεως θεσμώ,συνημμένοι ενθέως,ομόψυχοι στερρώς,ως ομαίμονες θείοι,αυτάδελφοι Μάρτυρες,εν αθλήσει ωράθητε,ω Ευλάμπιε,συν τη σεμνή Ευλαμπία,όθεν στέφανον, νικητικόν δεδεγμένοι,ημάς διασώζετε.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

 Ετικέτες