ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ, ΠΟΥΔΗ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 14 Απριλίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Αρίσταρχου, Πούδη και Τρόφιμου των Αποστόλων, ας πούμε λίγα λόγια:

Αυτοί οι τρεις Άγιοι ήταν στην «ομάδα» των Αγίων 70 Αποστόλων, όπου όλοι τους ήταν αφοσιωμένοι συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου.
Για τον Άγιο και Απόστολο Αρίσταρχο αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων ότι ήταν Μακεδόνας, καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και κατά πάσα πιθανότητα ήταν Ιουδαίος. Επίσης, για τον Άγιο Αρίσταρχο, ο Απόστολος Παύλος λέει στην προς Κολασσαεΐς (δ’ 10)

επιστολή του σαν συναιχμάλωτό του στη Ρώμη, καθώς και στην προς Φιλήμονα (στ’ 24) σαν συνεργάτη του.

Για τον Άγιο και Απόστολο Πούδη αναφέρεται στη Β’ προς Τιμόθεον (δ’ 22) επιστολή του, από την οποία καταλαβαίνουμε ότι ο Απόστολος Πούδης ήταν από αυτούς που συνεργάστηκαν υπέρ του Ευαγγελίου στη Ρώμη.

Τον Άγιο και Απόστολο Τρόφιμο έκανε χριστιανό ο Απόστολος Παύλος, όταν πήγε στην Έφεσο. Από τότε, τον ακολούθησε στα Ιεροσόλυμα, αλλά και στη Ρώμη, για να συνεργαστεί και να ζήσει έντονα μαζί με το διδάσκαλό του. Στόν Άγιο Τρόφιμο αναφέρεται ο Απόστολος Παύλος στη Β’ προς Τιμόθεον (δ’ 20) επιστολή του.

Οι Άγιοι Αρίσταρχος, Πούδης και Τρόφιμος, παρέδωσαν μαρτυρικά την ψυχή τους στον Κύριο, με αποκεφαλισμό.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Χορείαν τὴν τρίπλοκον, τῶν Ἀποστόλων Χριστοῦ, συμφώνως τιμήσωμεν, ὡς ποταμοὺς λογικούς, τῆς θείας χρηστότητας, Πούδην σὺν Ἀριστάρχω, καὶ Τροφίμω τῷ θείῳ λόγοις θεογνωσίας, καταρδεύσαντας κόσμον. Αὐτῶν Χριστὲ μεσιτείαις πάντας οἰκτείρησον.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}jd9GzxnLc7s{/youtube}