ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 8 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης της Οσίας Πελαγίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Οσία Πελαγία ζούσε στην Αντιόχεια και ανήκε στην κατηγορία των ελαφρών γυναικών. Ήταν πόρνη. Ζούσε βουτηγμένη μέσα στον οίστρο των αμαρτωλών ηδονών. Η ακολασία είχε μπει τόσο πολύ στη συνείδησή της, ώστε καμιά έννοια μετανοίας να μη μπορεί να εισχωρήσει στην ψυχή της. Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς, ό,τι ήταν καταδικασμένη από την επίγεια ζωή της στο πυρ της κολάσεως. Όμως όχι!!! Ο πολυεύσπλαχνος Κύριος Ιησούς Χριστός μας διαβεβαίωσε ότι «αι τελώναι και αι πόρνοι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού». Δηλαδή, οι τελώνες και οι πόρνες, που στην αρχή έδειξαν απείθεια στο Νόμο του Θεού, αλλά μετά ειλικρινά μετάνιωσαν, προλαμβάνουν στη βασιλεία του Θεού εσάς, που μόνο με τα λόγια δείξατε υπακοή στο Θεό, στην πράξη όμως υπήρξατε απειθείς και άπιστοι.

Πράγματι, η Πελαγία τυχαία σε κάποια σύναξη χριστιανών άκουσε το θερμό κήρυγμα περί αγνότητας, του επισκόπου Νόννου. Τα λόγια του άγγιξαν και συγκλόνισαν την ψυχή της. Με τη Χάρη του Θεού, απαρνήθηκε τις αμαρτωλές πράξεις και ηδονές της ζωής της, πούλησε τα κοσμήματά της και τα χρήματα τα μοίρασε στους φτωχούς. Αφού κατηχήθηκε και βαπτίστηκε Χριστιανή, μετά από οκτώ ημέρες πήγε στην Ιερουσαλήμ, όπου με σκληρή άσκηση πέρασε την υπόλοιπη ζωή της.

Στις εορτάζουσες εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΠΕΛΑΓΙΑ: (από το πέλαγος) = η ικανή να αντιμετωπίζει το τρικυμισμένο πέλαγος της ζωής.

Απολυτίκιο:

Εξ ακανθών καθάπερ ρόδον ευώδες, τη Εκκλησία Πελαγία εδείχθης, ταις εναρέτοις πράξεσιν ευφραίνουσα ημάς· όθεν και προσήγαγες, ως όσμήν ευωδίας, τω σε θαυμαστώσαντι, τον σον βίον Οσία. Όν έκδυσώπει σώζεσθαι ημάς, παθών παντοίων, ψυχής τε και σώματος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

 Ετικέτες