ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΧΑΡΙΤΙΝΗΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 5 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Χαριτίνης, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Χαριτίνη έζησε και έδρασε επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού το 284 – 305 μ.Χ. Ήταν χριστιανή και δούλη ενός πλούσιου Ρωμαίου, του Κλαύδιου. Το 304 μ.Χ. Κάποιοι κατήγγειλαν την Χαριτίνη στον Δομετιανό ό,τι ήταν Χριστιανή κι εκείνος την κάλεσε σε ανάκριση.Ο Κλαύδιος λυπήθηκε τόσο πολύ, ώστε φόρεσε τρίχινο φόρεμα, όπως συνήθιζαν τότε, και θρηνούσε. Η Χαριτίνη τον παρηγορούσε και του έλεγε ότι δεν πρέπει να λυπάται, αλλά να χαίρεται. Διότι και αν ακόμα πεθάνει, θα αξιωθεί να προσφέρει τον εαυτό της «θυσίαν δεκτήν, ευάρεστον τω Θεώ«. Δηλαδή, θυσία πού δέχεται και ευχαριστείται σ’αυτή ο Θεός. τότε ο Κλαύδιος της είπε να τον θυμηθεί όταν πάει κοντά στον επουράνιο Βασιλέα.

Όταν η Αγία ομολόγησε με μεγάλο θάρρος την πίστη της στον Χριστό, υπεβλήθει σε φρικτά μαρτύρια. Της ξύρισαν το κεφάλι αλλά δια θαύματος, αμέσως το κεφάλι της ξαναγέμισε μαλλιά. Έπειτα έβαλαν το κεφάλι της σε κάρβουνα αναμμένα και έριξαν από πάνω ξύδι. Κατόπιν έκαψαν τα πλευρά της με αναμμένες λαμπάδες, και με μια πέτρα στο λαιμό την έριξαν στη θάλασσα. Αλλά και πάλι ο Θεός την έσωσε. Τότε διατάχθηκε να πάει σε πορνείο. Η Χαριτίνη, τότε όμως, προσευχήθηκε, και έτσι παρέδωσε την αγνή ψυχή της στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΧΑΡΙΤΙΝΗ: η γεμάτη χάρη.

Απολυτίκιο:
Θεία χάριτι, κραταιωθείσα, κράτος ήσχυνας, της δυσσεβείας, Χαριτίνη υπέρ φύσιν αθλήσασα όθεν χαρίτων πηγήν αδαπάνητον, ως γλυκασμόν αναβλύζεις τοις κράζουσι. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος ΔιαμαντόπουλοςΕτικέτες