ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 5 Απριλίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Νεομάρτυρος Αργυρής, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Νεομάρτυς Αργυρή, γεννήθηκε στην Προύσα το 1688 μ.Χ. Ήταν όμορφη στην όψη και Θεοσεβούμενη πολύ. Ενώ ήταν ακόμη νεόνυμφη, την αγάπησε κάποιος Τούρκος, επειδή όμως δεν μπορούσε να την «αποκτήσει»  ψευδομαρτύρησε εναντίον της ότι ήθελε να ασπασθεί τη μουσουλμανική θρησκεία. Ο κριτής της Προύσας διέταξε αμέσως μόλις το έμαθε να την φυλακίσουν. Ο Χριστιανός σύζυγος της Αγίας Αργυρής, μετά από ενέργειές του, πέτυχε να γίνει η δίκη στην Κωνσταντινούπολη.

Αλλά κι εκεί, αφού ήλθε ο Τούρκος, ξανά ψευδομαρτύρησε ενάντίον της. Η Αγία Αργυρή στην απολογία της ομολόγησε με μεγάλο θάρρος την πίστη της στον Χριστό. Έτσι, μετά από απόφαση και διαταγή του κριτού εστάλει στη φυλακή Χάσκιοϊ, όπου μετά από καιρό και πολλά βασανιστήρια, παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο το 1721 μ.Χ.
Η Εκκλησία μας, εορτάζει την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Αργυρής στις 30 Απριλίου.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Τυράννους κατήσχυνας εν τοις βασάνοις σεμνή, δειχθείσα πολύαθλε, ώσπερ αδάμας στερρός, Χριστού μάρτυς ένδοξε, έδειξας εναθλούσα προς Χριστόν τον Σωτήρα, έρωτά τε και ζήλον και ακόρεστον πόθον, δι’ ο σε Αργυρή, αυτός αξίως εδόξασε.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

 tilegrafima.gr