Πάπας Φραγκίσκος: Το Ευαγγέλιο κηρύσσεται με γλυκύτητα και όχι με το ραβδί του ιεροεξεταστή

Loading...


Στιγμιότυπο από την ομιλία του πάπα Φραγκίσκου κατά την τελετή μακαριοποίησης ενός εκ των ιδρυτών του τάγματος των ιησουϊτών

Ο πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε σήμερα, Παρασκευή υπέρ της κήρυξης του ευαγγελίου με «γλυκύτητα» και εναντίον των «χτυπημάτων με το ραβδί του ιεροεξεταστή», κατά την ομιλία του στην τελετή μακαριοποίησης ενός εκ των ιδρυτών του τάγματος των ιησουϊτών, του Γάλλου Πιερ Φαβρ (1506-1546).
«Η σκέψη μου ταξιδεύει στον πειρασμό στον οποίο μπορούμε να μπούμε, κάποιες φορές, όταν επιχειρούμε να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο με χτυπήματα ράβδου που θυμίζουν Ιερά Εξέταση, με καταδίκες. Είναι λάθος, το Ευαγγέλιο κηρύσσεται με γλυκύτητα, με πνεύμα αδελφοσύνης, με αγάπη», τόνισε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Μιλώντας ενώπιον ιησουιτών, ο 77χρονος Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι «μόνον η ανησυχία, η διαρκής τάση προς την αναζήτηση του Κυρίου, μπορεί να φέρει την ειρήνη στην καρδιά ενός ιησουίτη», αφού η πραγματική πίστη προϋποθέτει πάντα για όλους «μια βαθιά επιθυμία αλλαγής του κόσμου στον οποίο ζούμε», όπως αυτή του Πιερ Φαβρ.