Πάπας Φραγκίσκος: «Η Εκκλησία βασίζεται στο μαρτύριο και όχι στην εξουσία»

Loading...


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο της «Τράπεζας του Θεού», το Ινστιτούτο Ior, ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στους πιστούς του κατά την κυριακάτικη προσευχή του Αγγέλου (Angelus) αναφέρθηκε στην πραγματική βάση της Εκκλησίας.

«Η Εκκλησία της Ρώμης έγινε αμέσως, αυθόρμητα, το σημείο αναφοράς για όλες τις Εκκλησίες ανά τον κόσμο, όχι για την εξουσία, αλλά για τη δύναμη του μαρτυρίου, αυτό του Χριστού», είπε.
Ο νέος Ποντίφικας που από την αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του εφιστά την προσοχή στους εκπροσώπους της Εκκλησίας να είναι ταπεινοί και να απαλλαγούν από την πολυτέλεια, τόνισε πως η αγάπη στον Χριστό οδηγεί την πίστη και αυτή κατά συνέπεια κινητοποιεί την Εκκλησία.

Δε φαίνεται να συμμερίζονται την άποψή του, ωστόσο, αρκετοί από τους κόλπους του Βατικανού, όπως ο επίσκοπος Νούντζιο Σκαράνο, ο οποίος μαζί με έναν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Βατικανού και έναν χρηματιστή κατηγορούνται για απάτη και διαφθορά, έπειτα από έρευνα που διενέργησε η αρμόδια οικονομική υπηρεσία της ιταλικής αστυνομίας.

Ο Σκαράνο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία του Βατικανού, σκόπευε να μεταφέρει 20 εκατ. ευρώ από την αγία έδρα στην Ελβετία, αλλά εντοπίστηκε από τις αρχές με αποτέλεσμα να ανατραπούν τα σχέδιά του.