Ο Πάπας δεν έφερε την ειρήνη

Loading...


«Εμαθα ότι για να πλησιάσει κάποιος τους Βραζιλιάνους είναι απαραίτητο να διασχίσει την πόρτα της τεράστιας καρδιάς τους. Επιτρέψτε μου να χτυπήσω διακριτικά αυτήν την πόρτα. Δεν φέρνω μαζί μου ούτε άργυρο ούτε χρυσό, αλλά σας φέρνω το πιο πολύτιμο από όσα μου έχουν δοθεί: τον Ιησού Χριστό».

Με αυτά τα ταπεινά λόγια απευθύνθηκε στους Βραζιλιάνους ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την πρώτη επίσημη ομιλία του στη Βραζιλία έχοντας δίπλα του την Πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ. 
Από το βράδυ της Δευτέρας ο Ποντίφικας βρίσκεται στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιού που πραγματοποιεί ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αφορμή για την πραγματοποίηση του ταξιδιού είναι η διοργάνωση στη βραζιλιάνικη μητρόπολη του φεστιβάλ της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ ο σκοπός του είναι η ενδυνάμωση της πίστης των ολοένα και λιγότερων καθολικών της Βραζιλίας.

Κρίνοντας από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Βραζιλιάνοι και από τον πανικό λατρείας που επικράτησε χθες στις κεντρικές λεωφόρους της βραζιλιάνικης μητρόπολης, το έργο του Πάπα Φραγκίσκου ίσως να είναι λιγότερο δύσκολο απ’ όσο πίστευε ακόμα και ο ίδιος. Κατά την είσοδό του στην πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο, ο Φραγκίσκος αντίκρισε χιλιάδες Βραζιλιάνους συγκεντρωμένους στις άκρες των δρόμων να τον επευφημούν. Μάλιστα, μια λάθος στροφή που πήρε ο οδηγός του είχε ως αποτέλεσμα ο Πάπας να βγει εκτός της προγραμματισμένης και προστατευμένης πορείας του και να βρεθεί εν μέσω μποτιλιαρίσματος πίσω από ταξί και λεωφορεία. Εκατοντάδες άνθρωποι περικύκλωσαν το αμάξι του Ποντίφικα σπέρνοντας τον πανικό τόσο στην προσωπική ασφάλειά του όσο και στις δυνάμεις ασφαλείας της Βραζιλίας. Ωστόσο, ο Φραγκίσκος όχι μόνο δεν φοβήθηκε για την ασφάλειά του αλλά εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή για να έρθει ακόμα πιο κοντά στους πιστούς του. Εχοντας κατεβασμένο το παράθυρο του αυτοκινήτου του, ο Πάπας χαμογελαστός χαιρετούσε τα πλήθη και έδειχνε να απολαμβάνει τη στιγμή. 

1
Μία από τις ομάδες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Στο πλακάτ που κρατά ένας από αυτούς είναι γραμμένη η φράση: «Πάπα, καλώς ήλθες στη χώρα των διεφθαρμένων»

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. Ομως η επίσκεψη του Πάπα στη Βραζιλία δεν στάθηκε αρκετή για να αλλάξει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στη χώρα. Στο περιθώριο της άφιξης του Φραγκίσκου και έπειτα από την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, περίπου 2.000 Βραζιλιάνοι που συμμετείχαν σε διαφορετικές πορείες διαμαρτυρίας ενώθηκαν έξω από την έδρα του κυβερνήτη του Ρίο, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών δεν ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος  -, αλλά η διαφθορά των πολιτικών και η αδιαφορία τους για τα προβλήματα της καθημερινότητας εκατομμυρίων Βραζιλιάνων.

Γυρίζουν την πλάτη στο Βατικανό

Το 8% των Βραζιλιάνων δηλώνουν άθεοι ενώ το 22% ασπάζονται την προτεσταντική πίστη. Οσον αφορά τους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μειώνονται διαρκώς. Από το 64,6% του συνολικού πληθυσμού που αντιπροσώπευαν το 2010 έχουν πέσει στο 57%.

50 εκατ. δολάρια για τον Φραγκίσκο

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δαπάνησε παραπάνω από 50 εκατ. δολάρια για την επίσκεψή του Ποντίφικα στη χώρα, την ίδια στιγµή που ένα µέσο ζευγάρι Βραζιλιάνων για να αγοράσει ένα παιδικό καροτσάκι χρειάζεται 440 δολάρια!