Αύριο η παγκόσμια Θεία Λειτουργία των Καθολικών-Ολος ο πλανήτης μια προσευχή

Loading...


Για πρώτη φορά στην ιστορία, εκκλησίες σε όλο τον κόσμο θα ενωθούν με τον Πάπα Φραγκίσκο σε λειτουργία της Θείας Ευχαριστίας

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Μια παγκόσμια Λειτουργία Θείας Ευχαριστίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους της Πίστεως, ένα γεγονός που έχει ήδη προσελκύσει  ενδιαφέρον σε τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους.

Επίσης στις 15-16 Ιουνίου, κατα τη διάρκεια των εκδηλώσεων με τίτλο «Believing May They Have Life»  θα πραγματοποιηθεί μια σιωπηλή πομπή υπό το φως των κεριών για να επιστήσουν οι συμμετέχοντες την προσοχή στο ζήτημα της ανθρώπινης ζωής και της αξίας της.

Αναλυτικότερα, αύριο  το απόγευμα χιλιάδες καθεδρικοί ναοί, μοναστήρια και ενορίες θα συντονιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία με τον Πάπα Φραγκίσκο στην ευχαριστιακή λατρεία. Η λειτουργία θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, κάτι που σημαίνει 5 το πρωί (!) στις Νήσους Κουκ, Σαμόα και Χονολουλού, και 3 μ.μ. στο Reykiavik, της Ισλανδίας. Επισκοπές στο νότιο ημισφαίριο, όπως αυτές στη Νότια Αφρική, τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία θα συμμετάσχουν επίσης.

Στο Βιετνάμ μητροπόλεις θα  “συναντήσουν” τη Ρώμη στις 10 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ όλες οι εκκλησίες στην Κορέα θα ενταχθούν τα μεσάνυχτα. Στην Ωκεανία, οι επισκοπές της Παπούα Νέα Γουινέα, και αυτές στις Νήσους του Σολομώντος, καθώς και στο Γκουάμ, θα ενταχθούν στην εκδήλωση στις 1 ή 2 π.μ.,  την 3 η  Ιουνίου πλέον.

Επισκοπές στα νησιά Γκαλαπάγκος , αλλά και στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, καθώς και εκκλησίες όπου οι καθολικοί είναι λίγοι σε αριθμό, όπως στη Νορβηγία, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, κλπ, θα συντονιστούν επίσης με τα δρώμενα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το ίδιο θα συμβεί με τις μητροπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθώς και εκείνες της Λατινικής Αμερικής, από το Περού και την Αργεντινή μέχρι τη Νικαράγουα, την Κολομβία, την Ονδούρα, το Εκουαδόρ και το Μεξικό.

Όλες οι επισκοπές της Ασίας, από την Ινδία έως την Ταϊβάν, κι από τη Σιγκαπούρη μέχρι τις Φιλιππίνες, καθώς και το Ισραήλ, ανεξάρτητα από τις ζώνες ώρας, θα γίνουν ένα με τη Ρώμη.

1«Θα είναι μια ώρα της προσευχής γεμάτη συντροφικότητα και υποστήριξη για την πίστη όλων”, είπε ο Αρχιεπίσκοπο ς Rino Fisichella,  πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση του “Νέου Ευαγγελισμού” ,ενώ ο γραμματέας του Συμβουλίου,   Αρχιεπίσκοπος José Octavio Ruiz Arenas,  έκανε λόγο για μια «Παγκόσμια  Λειτουργία Θείας Ευχαριστίας » για το Έτος της Πίστεως.

Οι δύο ιεράρχες παρουσίασαν χθες στο Βατικανό παράλληλα και μια δεύτερη εκδήλωση, την «Ημέρα Εορτασμού του Μηνύματος του Ευαγγελίου», με τίτλο «Believing May They Have Life» και με επίκεντρο την προώθηση του σεβασμού και της υπεράσπισης της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής.

Ο Πάπας Φραγκίσκος από την πλευρά του εξέφρασε τις προθέσεις του για αυτή την ώρα της προσευχής κάνοντας λόγο για μήνυμα ενότητας της Εκκλησίας. Επίσης ανέφερε πως αυτή η προσευχή θα είναι για εκείνους σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν ακόμα από τη δουλεία ή είναι θύματα πολέμου, της εμπορίας ανθρώπων,  των ναρκωτικών ή της καταναγκαστικής εργασίας.

Αλλά και για τα παιδιά και τις γυναίκες που πάσχουν από κάθε μορφή βίας.  Επίσης, για όλους εκείνους που βρίσκονται σε οικονομικά επισφαλείς καταστάσεις, πάνω απ ‘όλα για τους ανέργους, τους ηλικιωμένους, τους μετανάστες, τους άστεγους, τους φυλακισμένοιους και εκείνους που βιώνουν την περιθωριοποίηση