Στη Βηθλεέμ ο Πάπας Φραγκίσκος (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι στη Βηθλεέμ σήμερα το πρωί της Κυριακής, όπου είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τοπικούς πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες. Ο Πάπας έφτασε στη Βηθλεέμ με ελικόπτερο από την Ιορδανία την οποία επισκέφθηκε το Σάββατο, πρώτη στάση του τριήμερου προσκυνήματος στους Αγίους Τόπους. Μετά Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία της Γεννήσεως ο κ.Φραγκίσκος θα προσευχηθεί στον τόπο της γέννησης του Ιησού και θα έχει συνάντήσεις με Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Αργότερα, ο Πάπας θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, όπου θα  γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες πριν από τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Νεότερη ενημέρωση από ΑΠΕ

Έκκληση να μπει «ένα τέλος σε μια ολοένα και πιο απαράδεκτη κατάσταση» απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος, ζητώντας να αναγνωρισθεί σ’ ένα Κράτος του Ισραήλ και ένα Κράτος της Παλαιστίνης το δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, ενώ πραγματοποίησε απρογραμμάτιστη στάση μπροστά από το τείχος διαχωρισμού που έχει οικοδομήσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.
Μιλώντας στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης ενώπιον του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο πάπας υποστήριξε πως «το θάρρος της ειρήνης έγκειται στην αναγνώριση εκ μέρους όλων του δικαιώματος των δύο κρατών να υπάρχουν και να απολαμβάνουν ειρήνη και ασφάλεια σε διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα».
«Θα ήθελα να πω από τα βάθη της καρδιάς μου πως είναι καρός», πρόσθεσε, «να μπει τέλος σε μια κατάσταση η οποία γίνεται ολοένα και πιο απαράδεκτη, και αυτό για το καλό όλων».
«Για το καλό όλων, υπάρχει ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες με στόχο τη δημιουργία των συνθηκών για μια σταθερή ειρήνη», είπε ο πάπας προς τον Αμπάς, τον οποίο αποκάλεσε «άνθρωπο της ειρήνης και ειρηνοποιό».

Ο ποντίφικας ζήτησε να εφαρμοσθεί μια λύση δύο κρατών και κάλεσε τις δύο πλευρές «να κάνουν ορισμένες θυσίες», ενώ εγκωμίασε αυτό που χαρακτήρισε καλές σχέσεις ανάμεσα στην Αγία Έδρα και το «Κράτος της Παλαιστίνης».
Ο πρόεδρος Αμπάς, από την πλευρά του, κατηγόρησε το Ισραήλ ενώπιον του πάπα Φραγκίσκου ότι «επιχειρεί να διώξει τους Παλαιστίνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους», από την κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Ενημερώσαμε την Αγιότητά Του για τη συστηματική δράση του Ισραήλ με στόχο να αλλάξει την ταυτότητα και το χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να προκαλέσει ασφυξία στον παλαιστινιακό πληθυσμό της, χριστιανικό και μουσουλμανικό, για να τον διώξει», δήλωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πάπα στη Βηθλεέμ.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες, ο πάπας Φραγκίσκος έκανε σήμερα στη Βηθλεέμ μια απρογραμμάτιστη στάση μπροστά από το τείχος διαχωρισμού που έχει οικοδομήσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.
Ο πάπας κατέβηκε από το ανοιχτό αυτοκίνητό του για να πραγματοποιήσει μια στάση μερικών λεπτών μπροστά απ’ αυτό το τείχος από μπετόν, σ’ ένα σημείο όπου βρίσκεται ένα παρατηρητήριο, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Αμπάς, ο οποίος του μίλησε για «το φρικτό τείχος που κατασκευάζει το Ισραήλ στη γη μας».

Την αυστηρή στάση του Πάπα Φραγκίσκου έναντι του αντισημιτισμού μετά την επίθεση εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου των Βρυξελλών χαιρέτισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Εκτιμάμε την αυστηρή στάση του πάπα εναντίον του αντισημιτισμού ειδικά ενόψει του αυξανόμενου μίσους εναντίον των εβραίων του οποίου γινόμαστε μάρτυρες αυτές τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται το απόγευμα στο Ισραήλ για να συνεχίσει το προσκύνημά του στους Άγιους Τόπους.Ετικέτες