Πάπας Φραγκίσκος: Στο όνομα του Θεού δεν μπορεί κανείς να σκοτώνει, αλλά…

Loading...


Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τη Σρι Λάνκα για τις Φιλιππίνες στο πλαίσιο της επταήμερης περιοδείας του στην Ασία όπου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα μήνυμα ειρήνης για το μακελειό στο Παρίσι.

«Ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσει κανείς είναι πάντα η πραότητα», δήλωσε ο ποντίφικας, επισημαίνοντας πως η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξιθρησκία αποτελούν αναφαίρετα δικαιώματα.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εξασκεί τη θρησκεία του χωρίς να προσβάλει τον άλλον.

«Δε μπορεί να προσβάλεις, να σκοτώνεις ή να ξεκινάς πολέμους στο όνομα του Θεού. Αυτό που συμβαίνει τώρα μας εκπλήσσει όλους, έτσι; Όμως, ας σκεφτούμε την ιστορία μας: Πόσοι πόλεμοι έγιναν στο όνομα της θρησκείας; Κι εμείς έχουμε αμαρτήσει σε αυτό. Αλλά δεν μπορεί κανείς να σκοτώνει στο όνομα του Θεού. Είναι παράλογο», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον ακολουθούσαν στο ταξίδι του προς τη Μανίλα.

«Ο καθένας μας δεν έχει μόνο την ελευθερία, αλλά το δικαίωμα και την υποχρέωση να πει αυτό που σκέφτεται για να βοηθήσει το κοινό καλό. Υποχρέωση! Αν ένας βουλευτής, ένας γερουσιαστής δε λέει αυτό που σκέφτεται, τότε δε συνεργάζεται για το κοινό καλό. Έχουμε την υποχρέωση να μιλήσουμε ανοιχτά. Το να έχει κανείς αυτή την ελευθερία, δε σημαίνει ότι πρέπει να προσβάλουμε», συμπλήρωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Βέβαια, με χιουμοριστική διάθεση πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αντιδρούμε βίαια, αλλά αν ο κύριος Γκάσμπαρι (Αλμπέρτο Γκάσμπαρι, διευθυντής του ραδιοφώνου του Βατικανού) μιλήσει άσχημα για τη μαμά μου, τον περιμένει μία μπουνιά! Αλλά είναι φυσιολογικό. Δεν πρέπει να προκαλείς. Δεν πρέπει να προσβάλεις την πίστη του άλλου. Δεν μπορεί να κοροϊδεύεις την πίστη. Υπάρχει ένα όριο».

Διευκρίνισε, λοιπόν, πως πρέπει να υπάρχουν όρια όταν αναφέρεται κανείς στη θρησκεία, επισημαίνοντας πως «στην ελευθερία της έκφρασης υπάρχουν όρια, όπως αυτό για τη μαμά μου».Ετικέτες