Ιστορική συμφωνία για την αναγνώριση της Παλαιστίνης υπεγράφη στο Βατικανό

Loading...


Το Βατικανό και η Παλαιστίνη υπέγραψαν σήμερα ιστορική συμφωνία για τα δικαιώματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην οποία υποστηρίζεται η λύση των δύο κρατών, ενώ το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία με το Βατικανό.

Η συμφωνία υπογράφηκε στο Ανάκτορο του Βατικανού από τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, τον βρετανό ιερωμένο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, και τον παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι.

Παρότι το Βατικανό αναφέρεται σε «κράτος της Παλαιστίνης» από τις αρχές του 2013, έπειτα από μια ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την υπογραφή αυτή αντίστοιχη μιας de facto αναγνώρισης του κράτους τους, κάτι που δυσαρεστεί το Ισραήλ.

Η σύνταξη και επεξεργασία του κειμένου έγινε από διμερή επιτροπή, διήρκησε 15 χρόνια και βασίστηκε σε συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2000 μεταξύ του Βατικανού και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ο Αλ Μάλικι χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική» καθώς η συμφωνία «δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ευλογία» του Πάπα Φραγκίσκου. Η συμφωνία ορίζει «το ειδικό καθεστώς της Παλαιστίνης ως τόπου γέννησης του Χριστιανισμού και ως λίκνου των μονοθεϊστικών θρησκειών» και εγγυάται «το καθεστώς και την προστασία των (χριστιανικών) Αγίων Τόπων», τόνισε.

Για τον Γκάλαχερ, η συμφωνία δείχνει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή τα τελευταία χρόνια και κυρίως το επίπεδο της διεθνούς υποστήριξης.

Για την ΟΑΠ, η συμφωνία αυτή καθιστά το Βατικανό την 136η χώρα που αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, σχολίασε ότι «μια τέτοια απόφαση δεν προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία και απομακρύνει την παλαιστινιακή διοίκηση από το τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων».

Το Βατικανό που έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ από το 1993, διαπραγματεύεται από το 1999 συμφωνία για τα νομικά και περιουσιακά δικαιώματα των καθολικών εκκλησιών στο εβραϊκό κράτος. Ωστόσο κάθε εξαμηνιαία συνάντηση καταλήγει σε αποτυχία.Ετικέτες