ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Την Κυριακή 8 Ιουνίου (Κυριακή της Πεντηκοστής) ο Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίων Νεομαρτύρων Ιωάννου και Αθανασίου στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.
Μετά τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε στον Εσπερινό της γονυκλισίας και ανέγνωσε την πρώτη ευχή της γονυκλισίας.
Ομιλία Σεβασμιωτάτου
Δέκα ημέρες μετά από την ένδοξη εις ουρανούς Ανάληψη του Κυρίου μας, δέκα ημέρες μετά από το μεγάλο αυτό θαύμα, το οποίο επιβεβαιώνει τη θεία φύση του Χριστού, ζούμε ένα ακόμη μεγάλο θαύμα. Το θαύμα της επιφοιτήσεως του Παναγίου Πνεύματος στους μαθητές και αποστόλους του Κυρίου μας. Το θαύμα της καθόδου του Παρακλήτου στον κόσμο εν είδει πυρίνων γλωσσών.
«Πεντηκοστήν εορτάζομεν», ψάλλει ο ιερός υμνογράφος, «και Πνεύματος επιδημίαν».
Δεν πρόκειται απλώς για την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στη γη, δεν πρόκειται για μία στιγμιαία εμφάνιση, όπως κατά τη βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη, αλλά για την επιδημία του στην γη, για την έλευσή του στον κόσμο, προκειμένου να παραμείνει ανάμεσα στους ανθρώπους, προκειμένου να παραμείνει μέσα στην Εκκλησία του Χριστού και να την οδηγεί «εις πάσαν την αλήθειαν».
«Πεντηκοστήν εορτάζομεν», γιατί το σημερινό θαύμα της επιφοιτήσεως του Παναγίου Πνεύματος δεν είναι ένα οποιοδήποτε γεγονός. Είναι η εκπλήρωση της υποσχέσεως του Χριστού προς τους μαθητές του ότι θα στείλει τον Παράκλητο, αλλά συγχρόνως και η εγγύηση της ολοκληρώσεως του σχεδίου της θείας οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Ο Χριστός με την ενανθρώπηση, τη Σταύρωση και την Ανάστασή του απάλλαξε τους ανθρώπους από την αμαρτία και μας προσέφερε τη δυνατότητα της επαναπροσεγγίσεως με τον Θεό, ώστε να γίνουμε τέκνα του και κληρονόμοι της βασιλείας του, μας προσέφερε δηλαδή τη σωτηρία. Αυτό ήταν το έργο του Χριστού, το οποίο ολοκλήρωσε, όπως είπε και ο ίδιος στην αρχιερατική του προσευχή, και στη συνέχεια επέστρεψε στους κόλπους του ουρανίου Πατρός του.
Το έργο όμως της προσωπικής μας σωτηρίας, της αξιοποιήσεως δηλαδή της σωτηρίας που μας προσέφερε ο Χριστός, ήταν δική μας ευθύνη και δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και η αγάπη του Θεού, ο οποίος «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» και γνωρίζει την αδυναμία του ανθρώπου να βαδίσει τον δρόμο της σωτηρίας μόνος του, οικονόμησε την παρουσία του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Παναγίου Πνεύματος, στη γη, μέσα στην Εκκλησία, για να βοηθά τον κάθε άνθρωπο που επιθυμεί και επιδιώκει τη σωτηρία του να την επιτύχει.
Χωρίς την παρουσία του Αγίου Πνεύματος θα ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να εφαρμόσουμε στη ζωή μας όλα όσα μας δίδαξε ο Κύριός μας και να οικειωθούμε τη σωτηρία που μας προσέφερε, ενώ με τη χάρη του ο αγώνας και η προσπάθειά μας γίνεται πιο εύκολη και η σωτηρία μας εφικτή. Διότι έργο του Αγίου Πνεύματος είναι να οδηγήσει τον καθένα μας στη σωτηρία.
Γι’ αυτό και διανέμει τη χάρη του με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο μέσα στην Εκκλησία, ώστε να συμβάλλει και στην προσωπική του σωτηρία αλλά και στη σωτηρία των αδελφών του, πάντοτε όμως μέσα στην Εκκλησία.
Εκτός Εκκλησίας κανείς δεν μπορεί να σωθεί, διότι δεν μπορεί ούτε να θεραπευθεί από την αμαρτία, ούτε να λάβει το φάρμακο της αιωνίου ζωής που προσφέρει η Εκκλησία με το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, ούτε να αξιοποιήσει τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος για να προοδεύσει στην εν Χριστώ ζωή και να αποκτήσει τις αρετές, οι οποίες είναι καρποί του Αγίου Πνεύματος.
Το σημερινό θαύμα της Πεντηκοστής αποτελεί απόδειξη της χάριτος του Αγίου Πνεύματος.
Τι ήταν οι μαθητές του Κυρίου μας, πριν να κατέλθει το Άγιο Πνεύμα; Ασθενείς και αδύναμοι άνθρωποι ήταν. Ταπεινοί και πτωχοί αλιείς ήταν οι περισσότεροι. Φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι από τις απειλές των Ιουδαίων. Και τι έγιναν μόλις έλαβαν το Άγιο Πνεύμα; Έγιναν ισχυροί και δυνατοί, ώστε όχι μόνο να μην φοβούνται τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, αλλά κανέναν από όσους επρόκειτο να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια. Έγιναν σοφοί και συνετοί, εύγλωττοι κήρυκες του Ευαγγελίου του Χριστού, ώστε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής να κηρύξουν στην Ιερουσαλήμ και να οδηγήσουν στην πίστη στον Χριστό τρεις χιλιάδες ανθρώπους.
Και δεν ενήργησε το Άγιο Πνεύμα μόνο κατά την ημέρα της Πεντηκοστής στους αγίους αποστόλους. Συνεχίζει να ενεργεί καθημερινά σε όσους βρίσκονται μέσα στην Εκκλησία και αγωνίζονται για τη σωτηρία τους.
Σε μας επαφίεται να βρισκόμαστε εκεί που είναι το Πανάγιο Πνεύμα, να βρισκόμαστε στην Εκκλησία μας, και να είμαστε έτοιμοι και να δεχθούμε και να αξιοποιήσουμε τη χάρη που μας προσφέρει για τη σωτηρία μας.