Ελληνικός προορισμός ανάμεσα τους κορυφαίους διεθνώς για προσκύνημα

Loading...


ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ

Με τον θρησκευτικό τουρισμό να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναδεικνύει δέκα προορισμούς παγκοσμίως που πρέπει να συμπεριληφθούν στη λίστα όλων εκείνων που με αφορμή, κυρίως, το .

Ανάμεσα στους διεθνώς κορυφαίους και ένα ελληνικό νησί, το οποίο φημίζεται για την έντονη θρησκευτικότητά του, προσελκύοντας κάθε χρόνο αμέτρητο κόσμο.

Πρώτο στη λίστα της βρετανικής εφημερίδας συναντάται το Kumano Kodo Trail, μία από τις δύο διαδρομές προσκηνήματος (η δεύτερη είναι το Camino de Santiago –συμπεριλαμβάνεται και αυτό στη λίστα) που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην άγνωστη για τους περισσότερους χερσόνησο Kii στην Ιαπωνία, έχουν φιλοξενηθεί τα πρώτα ιερά της Σίντο (παραδοσιακή θρησκεία της Ιαπωνίας) και αργότερα βουδιστικά, για περισσότερα από 1.500 χρόνια.

Ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός Santiago de Compostela στην Ισπανία Ακολουθεί το Camino de Santiago, γνωστό και ως «Ο δρόμος του St. James», ο οποίος αποτελείται από μία συλλογή προσκυνηματικών διαδρομών από όλη την Ευρώπη οι οποίες καταλήγουν στον καθεδρικό ναό Santiago de Compostela στη βορειοδυτική Ισπανία, όπου πιστεύεται ότι έχουν ταφεί τα λείψανα του αγίου. Στην τρίτη θέση βρίσκεται μία προσκυνηματική διαδρομή στην Ιταλία η οποία ξεκινάει από το Spoleto, σχεδόν στο κέντρο της ενδοχώρας της Ιταλίας και καταλήγει στο Αβαείο Farfa, απ ‘ όπου ο θόλος του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (τους χωρίζει μια απόσταση περίπου 57 χλμ.), τις περισσότερες φορές είναι συνήθως ορατός.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται μια διαδρομή στην Ουαλία ονόματι «The Pilgrim’s Way», η οποία αγγίζει περίπου τα 210 χλμ. Η διαδρομή ξεκινάεια την πόλη Holywell στο βόρειο τμήμα της Ουαλίας και καταλήγει στο νησί Bardsey, γνωστό και ως το «Νησί των 20.000 αγίων», στην χερσόνησο Llyn στο δυτικό τμήμα της χώρας. Την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνει η περίφημη ιερή «Κορυφή του Αδάμ», στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Σρι Λάνκα, όπου αναλόγως με την θρησκεία του καθενός το αποτύπωμα πατούσας στην κορυφή του πιστεύεται ότι ανήκει στον Αδάμ, το Βούδα ή το θεό Σίβα.

Στην όγδοη θέση, λοιπόν, στη λίστα της Telegraph συναντάται ένα από τα πιο φημισμένα παγκοσμίως ελληνικά νησιά για τον θρησκευτικό τουρισμό του, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο αμέτρητους προσκυνητές. Ο λόγος για την , με τον περίφημο ναό της Ευαγγελίστριας ή Παναγίας της Τήνου, να αποτελεί συνώνυμο του . Ο ναός, σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από την μοναχή Αγία Πελαγία τον Ιανουάριο του 1823. Η ολοκλήρωση της ανέγερσης του ναού, ωστόσο, ολοκληρώθηκε το 1880. Ο ναός παρόλο που γιορτάζει στις 25 Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τον Δεκαπενταύγουστο (Κοίμηση της Θεοτόκου). Στην Τήνο, ωστόσο, συναντάται και ένα αρκετά διευρυμένο δίκτυο αρχαίων μονοπατιών, τα οποία είχαν δημιουργηθεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά των προϊόντων τους και με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί, και αποτελούν πραγματική πρόκληση για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Δείτε ολοκληρωμένη τη λίστα της Telegraph με τους κορυφαίους θρησκευτικούς προορισμούς ανά τον κόσμο
1. Kumano Kodo Trail, Ιαπωνία
2. Highlights of the Camino, Ισπανία
3. Via Francigena, Ούμπρια, Ιταλία
4. Pilgrim’s Way, Βόρεια Ουαλία
5. Adam’s Peak, Σρι Λάνκα
6. Μοναστήρι Rila, Βουλγαρία
7. Mount Kailash Circuit, Θιβέτ
8. Τήνος
9. Skellig Michael, Ιρλανδία
10. Senor de Huanca, Περού Πηγή: www.greekguide.com