Το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου στην Ορθόδοξη Ρωσία για τα 1025 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Χρήστου Ρουμελιώτη, Θεολόγου 

Ομάδα μαθητών του σχολείου μας, στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων(Πολιτιστικά Προγράμματα), ασχολήθηκε με δυο θέματα που καταδεικνύουν τους ισχυρούς και βαθύτατους πνευματικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των Ομοδόξων – Ορθοδόξων λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Το ένα θέμα αναφερόταν στην επέτειο των 1025 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων(988μ.Χ.-2013) από τους Βυζαντινούς και όπου το γεγονός αυτό τιμήθηκε μέσα στο έτος 2013, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα στη Ρωσία και το δεύτερο θέμα αναφερόταν στη συμπλήρωση 200 χρόνων κατά το 2014, από την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό της Ρωσίας(1814-2014). 

 

Θέλουμε να πιστεύουμε πως επιβάλλεται οι παλαιοί αυτοί δεσμοί και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία να διατηρηθούν και να καλλιεργηθούν ακόμη περισσότερο, για το καλό και των δυο κρατών και όχι μόνο για τουριστικούς λόγους! Να σημειωθεί ακόμη ότι δεν πέρασε απαρατήρητο και προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την προσοχή των μικρών μαθητών(12 έως 15 ετών οι μαθητές μας), το γεγονός της παρουσίας των Ρώσων μέσα στους Ναούς και στα Μοναστήρια που επισκεφθήκαμε αλλά και της ευλάβειας που τους διέκρινε!
Για εμάς τώρα, το εκπαιδευτικό μας ταξίδι στην Ρωσία ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Επιγραμματικά σας αναφέρω τι επισκεφθήκαμε ή απλά τι είδαμε κατά την επίσκεψη μας στη Ρωσία:
Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ/Λόφους Λένιν ή Λόφους Σπουργιτιών(Πανόραμα Πόλης) /Ναός Αγίου Βασιλείου-Αγίας Σκέπης της Παναγίας (με τους 9 πολύχρωμους τρούλους)/Κόκκινη Πλατεία /Κρεμλίνο(Μέγαρο Συνεδρίων, Κτήρια Υπηρεσιών Προέδρου, Προεδρικό Μέγαρο, Τσάρο-κανόνι, Τσάρο-καμπάνα, Ναός της Κοιμήσεως, Ναός Ευαγγελισμού, Ναός Αρχαγγέλου, το δέντρο του Γιούρι Γκαγκάριν)/Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Πτήσεων(Κοραλιόφ)/ Μουσείο Κοσμοναυτικής – Αστροναυτών ( Θεόδωρος Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος) / Μουσείο Μποροντινό/Πεζόδρομος Αρμπάτ/Μονή Ντονσκόι-Παναγία του Ντον (Τάφοι Ελλήνων Εθνικών Ευεργετών)/Το φημισμένο πεζόδρομο Στάρι Αρμπάτ(Μονμάρτη της Μόσχας)/Τα εμπορικά Κέντρα ΓΚΟΥΜ, ΤΣΟΥΜ και ΜΑΝΕΖ/ Λίμνη Κύκνων στη Μονή Νοβοντέβιτσι/το Πάρκο της Νίκης/τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού και προσκύνηση των Ναών που βρίσκονται σε διάφορους-υπόγειους ορόφους/Γέφυρα του Πατριάρχη πάνω από το ποταμό Μόσκοβα/Πλατεία Τεατράλναγια-Πλατεία Θεάτρων, όπου δεσπόζει το Θέατρο Μπολσόι και το Θέατρο Μάλι/Δημαρχείο Μόσχας/Άγαλμα του Πρίγκιπα Γιούρι Ντολγκορούκι (Μακρυχέρη)/Το Ιστορικό Μουσείο/Την Εθνική Βιβλιοθήκη ή Βιβλιοθήκη του Λένιν/ τη ΔΟΥΜΑ (Ρωσική Βουλή)/Την Εθνική Βιβλιοθήκη / τους 7 επιβλητικούς Πύργους του Στάλιν(7 αδελφές του Στάλιν)/Τις Κεντρικές Λεωφόρους Τβερσκάγια, Νόβι Αρμπάτ, Οχόντι Ριάντ/την Ι. Μονή Αγίου Σεργίου του Ράντονεζ όπου βρίσκεται το Σκήνωμα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στο Σέργκιγιεφ Ποσάντ-Ζαγκόρσκ(το Βατικανό της Ρωσίας & Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO)/, την Ακαδημία Επιστημών με τη χρυσή στέγη(Τα χρυσά μυαλά της Ρωσίας)/ το Μαυσωλείο του Λένιν/ την Έκθεση Εθνικών Επιτευγμάτων/ τον πεζόδρομο Καμεργκέρσκι με το άγαλμα του Τσέχοφ και το μεγάλο Δραματικό θέατρο/ την Ελληνική Πρεσβεία και το Ελληνικό Προξενείο, το Πρακτορείο Ειδήσεων ΤΑΣΣ, τα αγάλματα των Αδελφών Λειχούδη, και των Φωτιστών των Σλάβων Μεθοδίου και Κυρίλλου, αλλά και πλήθος άλλων αγαλμάτων, πλατειών και φημισμένων πάρκων, καθώς και τις καλύτερες στάσεις του Ρωσικού ΜΕΤΡΟ, που είναι πανέμορφες σαν παλάτια ή Μουσεία.

Θεωρούμε κορυφαία στιγμή στο ταξίδι μας αυτό, την συνάντηση μας με τον συμπατριώτη μας Κοσμοναύτη κ. Θεόδωρο-Φιοντόρ Γραμματικόπουλο-Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει πάει 4 φορές στο Διάστημα, και θα επιδιώξουμε κάποια στιγμή να τον προσκαλέσουμε στην Κόρινθο, για να τον δουν από κοντά και άλλοι μαθητές.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την μεγάλη τιμή που μας έκανε να συναντηθούμε μαζί του. Επίσης θεωρούμε σημαντικό γεγονός και την επίσκεψή μας στην Ιερά Μονή Ντοσκόι, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Ελλήνων Εθνικών Ευεργετών και όπου οι μαθητές μας απέθεσαν στους τάφους από ένα λουλουδάκι, άπλωσαν την Ελληνική σημαία και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο προς τιμήν των Μεγάλων Ευεργετών του Ελληνικού Έθνους.

Για την παραπάνω δραστηριότητα μας, ευχαριστούμε θερμά την ευγενεστάτη και ευσεβεστάτη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ κ. Ναταλία Νικολάου και τους δύο Ρώσους μαθητές της, που οργάνωσαν την παραπάνω δράση, βρέθηκαν κοντά μας, προσέφεραν λουλούδια και μίλησαν στους μαθητές μας, απάγγειλαν ποίημα στα Ελληνικά, και μας κέρασαν γλυκά. Στην επίσκεψή μας στο παραπάνω Μοναστήρι, είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να μας συνοδέψει ο Πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Μαρωνίτης Ιωάννης καθώς και νέοι της UNESCO Μόσχας.

Θα θέλαμε επίσης να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστία στον κ. GOGOLEV Serguei (1-st Vice-President)της UNESCO Ρωσίας, για την ενθάρρυνση του να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι, την ουσιαστική συμβολή του με την αποστολή Πρόσκλησης προς το σχολείο μας και την Δωρεάν έκδοση Βίζας για όλα τα μέλη της ομάδας μας, καθώς και για την ιδέα αλλά και την οργάνωση της επίσκεψής μας στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Πτήσεων της Ρωσίας στο Κοραλιόφ, όπου μας συνόδεψε και μας ξενάγησε. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η εκδήλωση –πάρτι, που έγινε σε χώρο της UNESCO όπου οι μαθητές μας γνωρίστηκαν, χόρεψαν και συνέφαγαν με μαθητές –μέλη της UNESCO Μόσχας.

Θα ήταν παράλειψη μεγάλη να μην αναφερθούμε στην ευγενεστάτη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Μόσχα, κ. Μιχαλοπούλου Ελένη, που προσκάλεσε την ομάδα μας στην Προξενική κατοικία, μας περιποιήθηκε και μίλησε κατάλληλα στα παιδιά συμβουλεύοντάς τα, και δίνοντας πληροφορίες σχετικά με το έργο του Διπλωμάτη και του Διπλωματικού Σώματος. Εν κατακλείδι επιτρέψτε μας να εκφράσουμε ονομαστικά τις ευχαριστίες μας σε όλους, όσους σε Ρωσία και Ελλάδα συνέβαλαν, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια μας και να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι μας:

Στον Κοσμοναύτη κ. Θεόδωρο-Φιοντόρ Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο, τον Α΄ Αντιπρόεδρο της UNESCO Ρωσίας κ. Σεργκέι GOGOLEV μαζί με τους νέους και νέες από την UNESCO Μόσχας, την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας κ. Ελένη Μιχαλοπούλου, τον Πρόεδρο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Υπεύθυνο για την Ευρώπη και Βόρειο Αμερική κ. Μαρωνίτη Ιωάννη, την Πρεσβεία και το Γεν. Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα, την Πρεσβεία και το Προξενείο της Ρωσίας στην Αθήνα, τις καθηγήτριες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ κ. Ναταλία Νικολάου με τους μαθητές της και την κ. Ξένια Κλίμοβα που ήταν και η ξεναγός μας, τον καθηγητή στο Παν/μιο Λομονόσωφ και Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας για Θρησκευτικά Θέματα στη Μόσχα κ. Γιαλαμά Δημήτριο, την κ. Ρουμελιώτη από την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Ρωσία και προσωπικά την Δ/ντρια κ. Γιαννίτση Θεοδώρα, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα Σεβασμιότατο Κυρήνης κ. Αθανάσιο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, τον αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Σωτηριάδη από το Γραφείο Διορθοδόξων Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και τον π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο από το Γραφείο Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους Έλληνες Δημοσιογράφους στη Μόσχα κ. Δημήτριο Λιάτσο και τον ανταποκριτή του MEGA κ. Θανάση Αυγερινό, την AEGEAN Airlines, το Πρακτορείο MANDAS Travel για την οικονομικότερη προσφορά και την άψογη εξυπηρέτηση, την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας, την Οινοποιία SEMELI, τον εκπαιδευτικό από το ΕΠΑΛ Κορίνθου κ. Κωνσταντίνου Γεώργιο, το «Κόσμημα ΕΛΕΥΘΕΡΊΟΥ», τον κ. Μπάκουλη Δημήτριο από την Ε.Α.Σ.Κ., και την εκπαιδευτικό κ. Καράμπελα-Αλεξοπούλου Γεωργία.

Τέλος να ευχαριστήσουμε τους γονείς των μαθητών μας, που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους σε ένα δύσκολο μεν, αλλά ωραίο εκπαιδευτικό ταξίδι, αλλά και να συγχαρούμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους. Ας ευχηθούμε και άλλα σχολεία να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι στην Ορθόδοξη Ρωσία και στην πανέμορφη Μόσχα!Ετικέτες