Τουριστική διαδρομή από το Αγιο Ορος στην Αμφίπολη, ετοίμασε ο ΕΟΤ

Loading...


Γρήγορα αντανακλαστικά ως προς την αξιοποίηση της ευκαιρίας που συνιστά και για τον ελληνικό τουρισμό το μεγάλης αξίας εύρημα στον τύμβο Καστά επέδειξε ο Οργανισμός Τουριστικής.

Ο λόγος είναι πως παρουσιάζει στην ολλανδική και πριν από αυτήν στη σκανδιναβική αγορά μια νέα τουριστική διαδρομή, με αφετηρία τη Χαλκιδική και τελικό σταθμό την Αμφίπολη!

Συγκεκριμένα, η διαδρομή που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της Ολλανδικής εφημερίδας «Reformatorisch Dagblad», οι οποίοι επισκέφτηκαν το τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής από 24-28 Σεπτεμβρίου, έχει ως αφετηρία τον Ιερό Αθωνα, διασχίζει τη διώρυγα του Ξέρξη, το ιερό της αρχαίας Ουρανούπολης, την αρχαία ‘Ακανθο και τα αρχαία Στάγειρα και καταλήγει στην Αμφίπολη.

Πρόκειται για το πρόγραμμα με τίτλο «Τόξο Πολιτισμού και Ιστορίας εις τόπον ευειδή», που περιλαμβάνει συγκεκριμένες θεματικές περιηγήσεις, συνδέοντας το ιστορικό με το θρησκευτικό παρελθόν της περιοχής, η οποία «δένεται» πολιτιστικά με τέσσερις παγκόσμιες ιστορικές και φυσικές «μοναδικότητες»: το Άγιον Όρος, τη διώρυγα του Ξέρξη, που αποτελεί το μοναδικό περσικό «αποτύπωμα» στην Ευρώπη, τα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη και τα οθωμανικά Σιδηροκαύσια (σ.σ. στα βόρεια της περιοχής του Άθω, τον 9ο μ.Χ. αιώνα αναπτύχθηκαν τα «Σιδηροκαύσια», που πήραν το όνομά τους από τα μεταλλευτικά κοιτάσματα που υπήρχαν στην περιοχή αλλά και από την εκμετάλλευσή τους, η οποία εντάθηκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης. Σε όλα τα υψώματα του σημερινού οικισμού των Σταγείρων αναπτύχθηκε το εν λόγω φρουριακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει πύργους κι ερείπια από οικίες και εργαστήρια).

Η διαδρομή, που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά πριν 20 ημέρες σε τουριστικά γραφεία της Σκανδιναβίας, προκάλεσε επίσης άμεσα το ενδιαφέρον της ολλανδικής αγοράς και ως εκ τούτου των εκπροσώπων της προαναφερόμενης έκδοσης, η οποία είναι καθημερινή και αποτελεί την πλέον αξιόπιστη στην Ολλανδία σε θέματα θρησκείας, ιστορίας και πολιτισμού.

Οι δημοσιογράφοι, που προσκλήθηκαν στην περιοχή από το γραφείο Ε.Ο.Τ. Ολλανδίας, αφού περιηγήθηκαν σε θρησκευτικά μνημεία της Αρναίας και της Μεγάλης Παναγίας, επισκέφθηκαν το Άγιον Όρος, όπου για τρεις ημέρες φιλοξενήθηκαν σε Σκήτες και Ιερές Μονές, ακολουθώντας μέρος του ειδικού προγράμματος με τίτλο «Ταξιδεύοντας στο Άγιον Όρος».

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους γύρω από την Ουρανούπολη, ξεναγήθηκαν στα αρχαία Στάγειρα και κατέληξαν στην Αμφίπολη, ώστε να εντρυφήσουν σε αυτό που ονομάζεται ιστορική αλληλουχία και σπουδαιότητα.

Η διαδρομή θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στην ολλανδική αγορά μέσω της εν λόγω εφημερίδας, ενώ σε έναν περίπου μήνα θα «ταξιδέψει» στις Βρυξέλλες, όπου θα προταθεί μεταξύ άλλων ως ξεχωριστό τουριστικό πακέτο σε εκπροσώπους τουριστικών γραφείων, οι οποίοι θα κληθούν να την ακολουθήσουν.Ετικέτες