ΕΡΕΥΝΑ: Αυξάνονται και πληθύνονται οι τουρίστες για τα χριστιανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ερευνα του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ
του Γιώργου Νταλιάρη

Η ιστορική αξία της Θεσσαλονίκης είναι αναγνωρισμένη διεθνώς και στην αίγλη που έχει αποκτήσει σημαντικότατο ρόλο έχουν παίξει τα χριστιανικά και βυζαντινά μνημεία.
Χωρίς αμφιβολία, είναι μια πόλη ανοικτό μνημείο, που και αυτή την τουριστική σεζόν προσέλκυσε χιλιάδες ξένους τουρίστες.

Με ιστορία άνω των 2.300 ετών, η Θεσσαλονίκη περικλείει ορισμένα πολύ σπουδαία μνημεία, που τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ξένων επισκεπτών που μπορεί να αναζητούν τις όμορφες παραλίες της Χαλκιδικής, αλλά στο πρόγραμμά τους βάζουν και την επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Κι ενώ η προσέλευση τουριστών συνεχίζεται, η πόλη είδε και φέτος την επισκεψιμότητα να αυξάνεται. Περίπου 5% πάνω σε σχέση με το 2013 υπολογίζονται οι αφίξεις και θα μπορούσε το ρεύμα αυτό να είναι μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα στην Ουκρανία, που δεν επέτρεψαν σε πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι με προορισμό την Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο τα θρησκευτικά μνημεία

Οποιο σημείο της Θεσσαλονίκης και αν περιδιαβεί κανείς, θα βρεθεί μπροστά σε κάποιο χριστιανικό μνημείο. Η ένδοξη ιστορία δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει την πλούσια θρησκευτική παράδοση για την οποία είναι διάσημη η πόλη. Από τον Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και το Ναό της του Θεού Σοφίας, ως τη Μονή Βλατάδων, τη Ροτόντα και την Αχειροποίητο, η Θεσσαλονίκη είναι ένα μουσείο του Χριστιανισμού.

Αυτά τα μνημεία προσελκύουν το ξένο κοινό, Χριστιανούς και μη. Και το φετινό καλοκαίρι, αλλά ακόμη μέχρι σήμερα, αρχές Οκτώβρη, εκατοντάδες είναι αυτοί που καθημερινά τα επισκέπτονται. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Η φήμη των Ναών του Χριστιανισμού έχει εξαπλωθεί. Για τους ομόθρησκούς μας, είναι απαραίτητο να βρεθούν σε αυτούς.

Καθημερινά, ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου δέχεται γκρουπ αλλά και μεμονωμένους τουρίστες που θέλουν να δουν από κοντά το σημείο όπου φυλακίστηκε ο Πολιούχος Αγιος.
Ενας από αυτούς είναι ο Ντμίτρι Κομπόρεβ από τα περίχωρα της Μόσχας. Μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη ήταν γι’αυτούς ο προορισμός που θα συνδύαζε την ξεκούραση με τη γνώση.
«Είχαμε διαβάσει αρκετά πράγματα για την πόλη και πόσο σημαντική είναι», είπε ο Ντμίτρι Κομπόρεβ στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ, λίγο μετά την έξοδό του από τον Ναό. Εμεινε έκπληκτος όπως και η γυναίκα του από την ιστορία του. «Οσο και αν διαβάσεις, όσες φωτογραφίες και αν δεις στο διαδίκτυο, δε συγκρίνεται με μία επίσκεψη εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεγάλο ενδιαφέρον από την Κεντρική Ευρώπη

Το ρεύμα από την Ανατολική Ευρώπη μπορεί φέτος να μειώθηκε, αλλά άνοιξε ένα άλλο. Αυτό από την Κεντρική Ευρώπη. Πολωνοί, Γερμανοί, αλλά και Βέλγοι μαζί με Ολλανδούς επισκέφθηκαν την Βόρεια Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι πτήσεις από εταιρίες χαμηλού κόστους.

Εντυπωσιακή είναι η παρουσία Γερμανών, που έκαναν το ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι για πρώτη φορά. Το ζευγάρι του Μαξ και της Χάνα Ούμπελτς από το Γκλάντμπαχ της Γερμανίας είχε έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα, αλλά για πρώτη φορά επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Χρειάστηκε η προτροπή μιας οικογενειακής φίλης που τους μετέφερε τις άριστες εντυπώσεις της και την πλούσια ιστορία της Θεσσαλονίκης, ώστε τελικά να πειστούν και να κάνουν το ταξίδι. «Είναι υπέροχα. Δυστυχώς έχουμε μόνο μια μέρα για να δούμε την πόλη», είπαν στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ, καθώς έμειναν και αυτοί εντυπωσιασμένοι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Από την άλλη, ο Τόμας και Ούλριχ Μάτιπ, από το Μόναχο, στάθηκαν ειδικά στην ιστορία του Ναού: «Οι ναοί στη Γερμανία είναι διαφορετικοί από τους δικούς σας. Ειδικά ο Ναός του Αγίου Δημητρίου είναι ένα μουσείο».

«Σταθερή η επισκεψιμότητα στα μνημεία»

Δεκάδες είναι τα τουριστικά λεωφορεία που σταθμεύουν καθημερινά έξω από τον Ιερό Ναό. Αλλά από αυτά, δεν αποβιβάζονται μόνο Χριστιανοί, αφού υπάρχουν επισκέπτες από χώρες της Αφρικής και της Ασίας που είτε είναι Ινδουιστές είτε Μουσουλμάνοι. Κι αυτοί θέλουν να δουν από κοντά τον ιστορικό Ναό, έχοντας ακούσει τόσα πολλά.
Η διπλωματούχος ξεναγός, Μαρία Παναγιωτοπούλου, με μεγάλη εμπειρία στις ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη εξηγεί: «Οι Χριστιανοί που επισκέπτονται το Ναό, στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν γι’αυτόν. Αλλά όσοι πιστεύουν σε άλλη θρησκεία θέλουν να μάθουν. Θέλουν να δουν πού τελούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, να μάθουν λεπτομέρειες για μας και τον τρόπο λατρείας.
Δείχνουν ενδιαφέρον για το μνημείο αυτό καθ’αυτό. Οπως στον Αγιο Δημήτριο, όπου υπάρχει η κρύπτη και το σημείο όπου φυλακίστηκε ο Αγιος και τα λείψανά του».

Και μπορεί η τουριστική κίνηση να παρουσίασε και φέτος άνοδο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τις επισκέψεις στα χριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Η κ.Παναγιωτοπούλου μας εξήγησε: «Οσο κι αν μπορεί να φαίνεται παράξενο, οι επισκέπτες από Ρωσία σημείωσαν μείωση και αυτό έπληξε την πόλη. Περιμέναμε όλοι μας περισσότερους. Υπάρχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον από την Κεντρική Ευρώπη κι έτσι ισορρόπησε η κατάσταση. Ηρθαν, για παράδειγμα, πολλοί Πολωνοί οι οποίοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τα θρησκευτικά μνημεία».

Η κ.Παναγιωτοπούλου έθιξε κι ένα άλλο θέμα. Αυτό της ανάδειξης των μνημείων της Θεσσαλονίκης. Λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι υποδομές δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε ενώ και τα μνημεία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους και θέτει το ζήτημα του εισιτηρίου: «Δεν είναι πάντα καλό που δεν έχουμε εισόδους στα μνημεία. Θα μπορούσαμε να τα αναδείξουμε περισσότερο αν ο επισκέπτης πλήρωσε ένα μικρό, έστω, ποσό».

Ο θρησκευτικός τουρισμός θα αυξήσει κι άλλο τους επισκέπτες

Η Θεσσαλονίκη, με την ιστορία αιώνων και με τη θρησκευτική παράδοση, δε χρειάζεται να δημιουργήσει αξιοθέατα. Βρίσκονται παντού… Αυτό που χρειάζεται εκ μέρους της Πολιτείας είναι η προώθηση και η ανάδειξη των μυστικών που ακόμη ξέρουν λίγοι. Γιατί υπάρχει κόσμος στο εξωτερικό που θέλει να δει μνημεία και όχι να επισκέπτεται κλαμπ και να κάθεται σε μια ξαπλώστρα στην παραλία.

Αλλά και από την άλλη, η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης πρέπει να προσέξει περισσότερο τα χριστιανικά μνημεία, παρά να κάνει μόνο ανοίγματα σε Τούρκους τουρίστες, θέλοντας ακόμη-ακόμη να δώσει το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ σε δρόμους κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Οι προοπτικές της πόλης είναι μεγάλες, αλλά απαιτούνται ορισμένες κινήσεις που θα την κάνουν πιο εύκολα προσβάσιμη. Η αξιοποίηση των υπαρχόντων μνημείων που έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 1.000 χρόνια, δίνουν στην Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που αν συνδυαστεί με τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη αλλά και με τα ήδη γνωστά αρχαιολογικά αξιοθέατα σε Βεργίνα, Πέλλα και Φιλίππους θα την μετατρέψουν σε έναν τουριστικό προορισμό επιπέδου για όλη τη διάρκεια του έτους.

Ag.dimitrios.JPG
Ag.dimitrios1.JPG
Ag.dimitrios10.JPG
Ag.dimitrios11.JPG
Ag.dimitrios2.JPG
Ag.dimitrios3.JPG
Ag.dimitrios4.JPG
Ag.dimitrios5.JPG
Ag.dimitrios6.JPG
Ag.dimitrios8.JPG
Ag.dimitrios9.JPG

 Ετικέτες

tilegrafima.gr