Η τοιχογραφία του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας (φωτο)

Loading...


«Πρόκειται για μια εκκλησία υψίστης αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής σημασίας.

Είναι βασιλική μετά τρούλου, της Μέσης Βυζαντινής περιόδου, και κτίστηκε το 520 μ.Χ. πάνω στα ερείπια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος Μύρων, τον 4ο αιώνα μ.Χ.   Θεωρείται από τους ειδικούς το τρίτο σε σπουδαιότητα βυζαντινό κτίσμα της Ανατολίας.

Η σημασία της οφείλεται κυρίως στις αξιόλογες τοιχογραφίες, που απεικονίζουν μεταξύ άλλων και τον κύκλο του θαυματουργού βίου του Αγίου Νικολάου.  

alt

Είναι το πρώτο και μοναδικό δείγμα του είδους στην Τουρκία και κρίνεται σημαντικότατο για την εξέλιξη της βυζαντινής τοιχογραφίας.   Από τον 6ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ. η μνήμη του Αγίου Νικολάου –προστάτη των απλών και αδύναμων ανθρώπων– τιμήθηκε εξαιρετικά από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

alt
alt
alt

Αργότερα λατρεύτηκε και ως προστάτης άγιος της ρωσικής αυτοκρατορικής αυλής.   Το 1982, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ο περιβάλλων χώρος της, χαρακτηρίστηκαν ως αρχαιολογικό μνημείο υψίστης σημασίας από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».  

Στο Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο αναφέρεται η γνωστή ρήση «ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τω κρούοντι ανοιγήσεται».  

Κατά παράκληση του αναγνώστη μας «και όμως γυρίζει» παρουσιάζω μερικές ακόμη φωτογραφίες από τον ναό του Αγίου Νικολάου στα Μύρα -και προσθέτω ότι χαίρομαι πολύ για το ενδιαφέρον στο θέμα αυτό. Δυστυχώς η κατάσταση διατήρησης των μεγάλων τοιχογραφικών συνθέσεων δεν είναι πολύ καλή.

To Ίδρυμα Ωνάση  είχε χορηγήσει την συντήρηση και αποκατάσταση του ναού, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008.

alt
alt
alt