Προεόρτια της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Loading...


Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία εορτάζει τα Προεόρτια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού και τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Φαβίου (Φαβιανού) επισκόπου Ρώμης, της αγίας Νόννας, μητρός του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του οσίου Ευγενίου του Αιτωλού (†1682).

Η Αγία Νόννα, ήταν ευσεβής γυναίκα, με διαμαντένιο χαρακτήρα, όπως και η αγία Εμμέλεια, μητέρα του Μεγάλου Βασιλείου και η Αγία Ανθούσα, μητέρα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Η Αγία Νόννα υπήρξε κυριολεκτικά πρότυπο συζύγου και μητέρας. Ο σύζυγός της, Γρηγόριος επίσκοπος Ναζιανζού, είχε πέσει στην αίρεση των Υψισταρίων, ο οποίος δεχόταν τον Ύψιστο μονοπρόσωπο Θεό και δεν πίστευε στην Τριαδικότητά του αληθινού Θεού. Η Αγία Νόννα με τις προσευχές της και την υπομονή της, επανέφερε τον σύζυγό της στο δρόμο της Εκκλησίας, ο οποίος διακρίθηκε ως ένας από τούς πιο λαμπρούς επισκόπους της Χριστιανικής Πίστης.

Τα παιδιά της, Γρηγόριος, Καισάριος και Γοργονία αναδείχθηκαν σε αυθεντικά κοσμήματα της Εκκλησίας.
Η Αγία Νόννα απεβίωσε ειρηνικά γύρω στο έτος 374 μ.Χ..

Σήμερα, επίσης η Εκκλησία, προετοιμάζει τους πιστούς με ύμνους των οποίων το θεολογικό περιεχόμενο αναφέρεται στο αυριανό πανίερο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.
«Χριστού την Μεταμόρφωσην προϋπαντήσωμεν, φαιδρώς πανηγυρίζοντες τα προεόρτια. …»

Αγαπητοί μου, ας προετοιμάσουμε τον εαυτό μας να ζήσουμε το θαβώριο φως της άκτισης θεότητος, η οποία ως λεπτή αύρα δροσιάς, επισκιάζει θεουργικά τον άνθρωπο της καλής θελήσεως.

 Ετικέτες