Η σπανακόπιτα του Αγίου Όρους είναι μια παραδοσιακή συνταγή με αγνά υλικά, απλότητα και γεύση που μεταφέρει τη μοναστική φιλοσοφία της λιτότητας και της φυσικότητας.
Παρακάτω θα βρεις την κλασική συνταγή που σας παρουσιάζει το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για μια πεντανόστιμη σπανακόπιτα από τους μοναχούς του Αγίου Όρους.
Υλικά για τη σπανακόπιτα
Για τη ζύμη:
– 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
– 1 κουταλάκι αλάτι
– 1 κουταλιά ξίδι
Για τη γέμιση:
– 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και ψιλοκομμένο
– 1 πράσο, ψιλοκομμένο
– 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
– 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
– 200 γρ. φέτα (προαιρετικά, για όσους δεν νηστεύουν)
– 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι, ανάλογα με τη σύσταση της ζύμης.
3. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 2: Προετοιμασία της γέμισης
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
2. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να εξατμιστούν τα περισσότερα από τα υγρά του.
3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε φέτα, τη θρυμματίζουμε και την προσθέτουμε στο τέλος.
4. Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 3: Άνοιγμα φύλλου
1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
2. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο για να καλύψουμε τη βάση ενός ταψιού. Τοποθετούμε το φύλλο στο λαδωμένο ταψί, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα.
3. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο.
Βήμα 4: Σύνθεση της πίτας
1. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση, φροντίζοντας να καλύπτει πλήρως τη γέμιση.
2. Κλείνουμε τις άκρες της πίτας πιέζοντας με τα δάχτυλά μας για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
3. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω της.
Βήμα 5: Ψήσιμο
1. Ψήνουμε τη σπανακόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
2. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε.
Συμβουλές:
– Αν θέλεις πιο τραγανό φύλλο, μπορείς να αλείψεις κάθε φύλλο με λίγο ελαιόλαδο πριν το βάλεις στο ταψί.
– Μπορείς να προσθέσεις και άλλα χόρτα όπως μυρώνια ή καυκαλήθρες για πιο πλούσια γεύση.
Η σπανακόπιτα του Αγίου Όρους είναι μια λιτή και υγιεινή επιλογή, γεμάτη γεύση και θρεπτικά συστατικά. Καλή απόλαυση!