Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας: «Κόντρα στους κανόνες της Εκκλησίας οι κινήσεις του Φαναρίου»

Loading...


Το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν πρέπει να φοβάται την απομόνωση από άλλες τοπικές Εκκλησίες λόγω της μη αποδοχής της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, δηλώνει Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Εάν η Κωνσταντινούπολη συνεχίσει τις αντικανονικές της ενέργειες, θα βρεθεί έξω από τον κανονικό χώρο, εκτός από την κατανόηση του εκκλησιαστικού συστήματος που χαρακτηρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας σε συνέντευξή στην εφημερίδα Izvestia.

Προσέθεσε ότι μίλησε πρόσφατα με πολλούς Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών και μπορεί να πει ότι ο Ορθόδοξος κόσμος έχει μια κοινή αντίληψη πως το σχίσμα στην Ουκρανία μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τις κανονικές μεθόδους.

«Η πρόθεση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να δημιουργήσει μια αυτοκέφαλη Εκκλησία με την ένωση των σχισματικών σε μια δομή αγνοώντας πλήρως την κανονική Εκκλησία που υπάρχει στην Ουκρανία, έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες. Δεν είναι τρόπος θεραπείας ενός σχίσματος η νομιμοποίησή του», αναφέρει και συμπληρώνει: «Όλες οι τοπικές Εκκλησίες συνειδητοποιούν ότι η νομιμοποίηση του σχίσματος, αν συμβεί, δε θα τους κάνει κανονική Εκκλησία και δε θα βρίσκονται σε κοινωνία με τους σχισματικούς».tilegrafima.gr