Τοποθέτηση σταυρού στη στέγη της οικίας που φιλοξενείται o Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ρέυκιαβικ (φωτο)

Loading...


Τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της παροικίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας τέλεσε την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, ο Επίσκοπος Βρετανίας και Σκανδιναβίας Δοσίθεος του Πατριαρχείου Σερβίας. Επίσης συλλειτούργησαν ο Προϊστάμενος της ενορίας Αγίου Νικολάου ιερέας Τιμόθεος Ζολοτούσκι και ο διάκονος Νεμποΐτσα Τσόλις της Σερβικής ενορίας Γενεθλίων της Θεοτόκου Ρέυκιαβικ.

Ληξάσης της Θείας Μυσταγωγίας ο κ. Δοσίθεος ευλόγησε σταυρό, ο οποίος θα τοποθετηθεί στην στέγη της οικίας, όπου προσωρινά φιλοξενείται ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Πατριαρχείου Μόσχας. Η τοποθέτηση θα γίνει την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου.

Ο Επίσκοπος Δοσίθεος ευρίσκεται στην Ισλανδία με ποιμαντική επίσκεψη επί τῃ πανυγήρει της Σερβικής ενορίας Γενεθλίων της Θεοτόκου. Ο Ιεράρχης τέλεσε Θεία Λειτουργία στο κτίριο της Λουθηρανικής Εκκλησίας Νεσκίρκια Ρέυκιαβικ,  στις 21 Σεπτεμβρίου, συλλειτουργήσαντος του ιερέως Τιμοθέου.

***

Η ενορία Αγίου Νικολάου του Πατριαρχείου Μόσχας Ρέυκιαβικ ιδρύθηκε το έτος 2001. Το 2011 οι αρχές παραχώρησαν οικόπεδο για την ανέγερση του πρώτου Ορθοδόξου Ιερού Ναού στο Ρέυκιαβικ καθώς και του πνευματικού κέντρου για τις ανάγκες των Ρωσόφωνων συμπατριωτών της Ισλανδίας. Όμως έως σήμερα η ενορία συνεχίζει να αναμένει την άδεια οικοδομής από τις αρχές. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και επομένως δεν επικυρώθηκε το νέο ρυθμιστικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής.

Προς το παρόν οι ακολουθίες τελούνται σε ενοικιαζόμενη ιδιωτική οικία, η οποία προσωρινά μετατράπηκε σε Ναό του Αγίου Νικολάου. Εκεί προσωρινά στεγάζεται και το πνευματικό κέντρο.

alt
alt