Συνεδρία του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προεδρεύοντος του Πατριάρχου Κυρίλλου

Loading...


Σε πρώτη του συνεδρίαση του έτους 2013 συνήλθε στις 7 Μαρτίου 2013 το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προεδρεύοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.
Στην αρχή της συνεδρίας ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας μίλησε στους παρόντες στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Ανώτατατου Εκκλησιασικού Συμβουλίου του Ναού του Σωτήρος Χριστού Μόσχας.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τη συζήτηση των απολογισμών των Συνοδικών Ιδρυμάτων του έτους 2012 και των σχεδίων δράσεων για το έτος 2013 καθώς και άλλων ζητημάτων.

Το Συμβούλιο υπό την Προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχου απαρτίζουν ο Μητροπολίτης Σαράνσκ και Μορδοβίας Βαρσανούφιος, καγκελάριος του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Καλούγκας και Μπόροφσκ Κλήμης, Διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου της Ρωσικής Εκκλησίας, Ιεράρχες, κληρικοί και λαϊκοί του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του, το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο είναι εκτελεστικό όργανο της Ρωσικής Εκκλησίας παρά τῳ Πατριάρχῃ Μόσχας και Πασών των Ρωσιών και τῃ Ιερᾳ Συνόδῳ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Έχει αρμοδιότητα να εξετάσει θέματα θεολογικής παιδείας, μόρφωσης, ιεραποστολής, φιλανθρωπίας, ενημερωτικής δραστηριότητας των κανονικών μονάδων της Ρωσικής Εκκλησίας και των εκκλησιαστικών ΜΜΕ, σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, Εκκλησίας και Κοινωνίας, καθώς και θέματα σχέσεων με τις κατά τόπου Ορθόδοξες Εκκλησίας, ετερόδοξες ομολογίες και αλλές θρησκείες, διοικήσεως και οικονομίας της Εκκλησίας κλπ.