Πατριάρχης Κύριλλος: Το Βαλαάμ μπορεί και πρέπει να γίνει ρωσικός Άθως

Loading...


Ο Αγιότατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος κάλεσε τον επίσκοπο του Τρόιτσκ Παγκράτιο και το Εποπτικό Συμβούλιο της μονής του Βαλαάμ να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης της μονής και της φυσικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας του αρχιπελάγους, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

«Εάν τα κατορθώσουμε όλα, το Βαλαάμ πράγματι μπορεί να γίνει ένας ρωσικός Άθωνας», δήλωσε ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος και συνέχισε: «Αλλά για να συμβεί αυτό σε πλήρη μορφή, ο κυριότερος ρόλος στην αποκατάσταση του Βαλαάμ δεν πρέπει να διαδραματιστεί από τους πολιτικούς παράγοντες, τους ευεργέτες και τους φιλάνθρωπους, αλλά από τους ίδιους τους μοναχούς, οι οποίοι προσευχήθηκαν σήμερα μαζί μας κάτω από τον θόλο της εκκλησίας αυτής.

Ακόμα και την εποχή της υλικής κατάπτωσης, της οποίας ήμουν μάρτυρας επισκεπτόμενος το Άγιο Όρος τις δεκαετίες 60 και 70, ο Άθως όντως ήταν πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας.

Ήταν έτσι όχι επειδή αναστηλώνονταν οι τοίχοι των μονών, όχι επειδή δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, αλλά επειδή στο Άγιο Όρος δεν έχει διακοπεί ποτέ το μεγάλο μοναχικό κατόρθωμα της προσευχής, που είναι το πιο δύσκολο κατόρθωμα».

Σύμφωνα με τον Αγιότατο, το κυριότερο για τη μονή πρέπει να είναι η «πνευματική ζωή της αδελφότητας, η αμοιβαία υποστήριξη, η προσευχή, η μοναστική υπηρεσία, η εκτέλεση του κανόνα του κελιού, η κοινή προσευχή στην εκκλησία, η καλή και πλήρης χάριτος συμπεριφορά με τους προσκυνητές ούτως ώστε οι άνθρωποι συναντώντας τον πνευματικό τους να μη βλέπουν μπροστά τους τρομερό δικαστή ο οποίος τους απαιτεί, όπως οι φαρισαίοι της Παλαιάς Διαθήκης, την απαρέγκλιτη τήρηση των εντολών, αλλά έναν αληθινό πατέρα ή αδελφό, πλήρη αγάπης, κατανόησης, συμβατικότητας και σοφίας – όχι δικής του, αλλά μιας τέτοιας που στηρίζεται στη μεγάλη και γεμάτη χάριτος παράδοση της Εκκλησίας».

«Το Βαλαάμ μπορεί και πρέπει να γίνει ένας ρωσικός Άθως πρωτίστως χάρη σ’ αυτήν την πνευματική εργασία. Ονειρεύομαι να λάμψει ο νέος μας Βόρειος Άθως με τη χάριν του για όλη τη Ρωσία και για ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Και πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό με προσευχές των Αγίων Σεργίου και Γερμανού, εάν κατέβει η βοήθεια του Θεού στις προσπάθειές μας και στα έργα μας», κατέληξε ο Αγιότατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.