Ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του Αυτοκρατορικού Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου

Loading...


Στις 12 Ιουλίου 2013 την ημέρα της γιορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου συμπληρώνονται 280 χρόνια από την ημέρα αγιασμού του Αυτοκρατορικού Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη.

Η ιστοσελίδα «Патриархия.ru» αναφέρει ότι για την εορταστική ημερομηνία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναπαλαίωσης. Έχουν αφαιρέσει τις σκαλωσιές που σχεδόν έξι μήνες κάλυπταν ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά μνημεία της Αγίας Πετρούπολης, το Ναό του φρουρίου των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Έχει ολοκληρωθεί η αναπαλαίωση των προσόψεων του ναού.

Αποκαταστήθηκε  τελείως το ξύλινο επίχρυσο εικονοστάσιο, μοναδικό μνημείο της εκκλησιαστικής τέχνης της εποχής του Μεγάλου Πέτρου, που δημιουργήθηκε από τον Ρώσο μάστορα Ιβάν Ζαρούντνι το 1722-1727 σε  σχέδιο του Ιταλού αρχιτέκτονα Ντομένικο Τρεζίνι.

Ανακαινίστηκαν οι εσωτερικοί χώροι των Δωματίων των Τσάρων που βρίσκονται στον διάδρομο που  ενώνει το Ναό με την Σαρκοφάγο των Μεγάλων Δούκηδων. Οι χώροι αυτοί κατασκευάστηκαν στην αρχή του 20ου αιώνα ταυτόχρονα με τη δημιουργία της σαρκοφάγου και προορίζονταν για την ξεκούραση των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας τις ημέρες επίσκεψης του Ναού.

Στα Δωμάτια των Τσάρων κατασκευάζεται καινούργια έκθεση του Κρατικού Μουσείου της Ιστορίας της Αγίας Πετρούπολης, τα εγκαίνια της οποίας προγραμματίζονται στις 13 Ιουλίου. Θα εκτίθενται τα κειμήλια του Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Επισκευάστηκε η σκεπή, στα θεμέλια πέρασαν  υδρομόνωση, στις προσόψεις πέρασαν καινούργιο σοβά. Ανακαινίστηκε η γλυπτή διακόσμηση του μνημείου.

Αναμένεται ότι στις 12 Ιουλίου ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών θα ηγηθεί της εορταστικής λειτουργίας στο Ναό.

Ο πρώτος ξύλινος ναός στο νησί Ζάγιατσι θεμελιώθηκε την ημέρα των Αγίων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου (με το παλαιό ημερολόγιο) του 1703. Το 1712 θεμελιώθηκε ο πέτρινος ναός σε  σχέδιο του Ντ. Τρεζίνι. Μετά το πέρας των εργασιών ανοικοδόμησης τον Ιούλιο του 1733 έγινε ο επίσημος αγιασμός του ναού.

Η κορυφή του Ναού με τη μορφή του Αγγέλου είναι ένα από τα σύμβολα της Αγίας Πετρούπολης. Ο φύλακας-άγγελος της πόλης αιωρείται σε ύψος 122,5 μέτρα.