Όλα έτοιμα για τον εορτασμό των 700 χρόνων του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ

Loading...


Στο Μετόχι της Λάβρας της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σεργίου υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Μερκούριου του Ροστώφ και Νοβοτσερκάσσκ διεξήχθη η δεύτερη συνεδρίαση της Διοργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ, αναφέρει η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου.

Στην ατζέντα της ημέρας τέθηκαν θέματα εκτέλεσης εντολών του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κύριλλου σχετικά με την προετοιμασία των εορτασμών των 700 χρόνων από την ημέρα των  γενεθλίων του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ, οι οποίοι θα διεξάγονται σε κρατικό επίπεδο σύμφωνα με το Διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα συνεργασίας της Διοργανωτικής Επιτροπής και της Ομάδας Εργασίας επί του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προετοιμασία των εορτασμών, η δραστηριότητα της ομάδας για την καλλιτεχνική απεικόνιση των εορταστικών εκδηλώσεων και εκδοτικά προγράμματα.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εδώ και δύο χρόνια  έχει υπογράψει το Διάταγμα Περί εορτασμών των 700 χρόνων από την ημέρα γενεθλίων του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ με σκοπό την τήρηση πολιτιστικών και ηθικών αξιών, καθώς και την ενδυνάμωση της πνευματικής ενότητας του λαού.

Ήταν ένας από τους πιο τιμώμενους στη Ρωσία Αγίους, ιδρυτής της Λάβρας της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σεργίου, που πονούσε για την ένωση της χώρας , Άγιος  που εν ζωή ήδη έχει γίνει πνευματικό σύμβολο του ρωσικού λαού. Και μετά τον θάνατο έγινε σύμβολο εκείνης της αγίας Ρωσίας, τη δημιουργία της οποίας αιώνες ολόκληρους λαχταρούσαν οι πρόγονοί μας.

Ο μελλοντικός μεγάλος πνευματικός γεννήθηκε το 1314 κοντά στην πόλη Ροστώφ Βελίκι στην οικογένεια των Βογιάρων και πήρε το όνομα του Βαρθολομαίου.

Ακόμα εν ζωή ο Σέργιος του Ράδονεζ θεωρούταν ως ενσάρκωση στον  ζωντανό άνθρωπο του συμβόλου ένωσης της Ρωσίας, την οποία τόσο πολύ λαχταρούσε ο ρωσικό λαός τον 13ο-14ο αιώνα. Μετά το θάνατο  του το 1447 ο όσιος Σέργιος του Ράδονεζ ανακηρύχτηκε σε Άγιο. Ημέρες της εκκλησιαστικής μνήμης του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ είναι  η 5η (18η) Ιουλίου και 25η Σεπτεμβρίου (8η Οκτωβρίου). Στους επόμενους  αιώνες ο Σέργιος τιμόταν ως ουράνιος προστάτης και φύλακας των ηγετών της Μόσχας και στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σεργίου βαφτίζονταν τα παιδιά από τις οικογένειες των δούκηδων και των τσάρων. Και ο ίδιος ο Άγιος ουκ ολίγες φορές έδειχνε στη Ρωσία την ουράνια προστασία του.

Το πρόγραμμα των πανρωσικών εορτασμών προβλέπει ειδικότερα τη δημιουργία του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Ταμείου, εγκαίνια μνημείων προς τιμή του Αγίου Σεργίου στη Μόσχα και στο εξωτερικό, δημιουργία ονομαστικού βραβείου «Για την εισφορά στην αναγέννηση της πνευματικότητας της Ρωσίας», διεξαγωγή διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και εκθέσεων, καθώς και δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, έκδοση ενός γραμματοσήμου και ενός τιμητικού κέρματος.