Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας σε συνάντηση για τα προβληματα της Ορθοδοξίας στην Αμπχαζία

Loading...


Συνάντηση στο Σότσι της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2013, όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας κ. Α. Ανκβάμπ, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Μπορζόμι και Μπακουριάνι Σεραφείμ (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ κλπ.

Στα πλαίσια της συναντήσεως έγινε η ανταλλαγή απόψεων επί της σημερινής καταστάσεως και των προοπτικών ανάπτυξης της Ορθοδοξίας στην Αμπχαζία. Ο κάθε μέτοχος τοποθετήθηκε επί των υφισταμένων προβλημάτων και  των ενδεχομένων λύσεων αυτών.

Κατά τη διάρκεια της συζητήσεως ο Πρόεδρος της Αμπχαζίας κ. Α. Ανκβάμπ τόνισε ότι οι πνευματικοί δεσμοί του Αμπχάζιου ιερού κλήρου και του Ορθοδόξου λαού με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας έχουν διακοπεί προ πολλού και είναι αδύνατο να αποκατασταθούν.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας διατύπωσε τη γνώμη ότι η επίλυση του προβλήματος μπορεί να αναζητηθεί μόνο μέσα από την πιστή εφαρμογή των ιερών κανόνων της Εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ επεσήμανε τη σημασία της ειρηνευτικής αποστολής της Εκκλησίας αποβλέπουσας στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών.
Σύμφωνα με την κοινή άποψη είναι σκόπιμη η περαιτέρω συνέχιση των επί του θέματος διαβουλεύσεων και συναντήσεων υπό διάφορες μορφές.