Ο Σλοβακίας Ροστισλάβ Τοποτηρητής στη μητρόπολη Τσεχίας και Σλοβακίας

Loading...


Σε τακτική της συνεδρία, όπου συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα της Εκκλησίας, συνήλθε στις 9 Δεκεμβρίου 2013 στην Πράγα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, η Ιερά Σύνοδος ειδικότερα δε αποφάσισε την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Ολομούτς και Μπρνο Συμεών από τη θέση του Τοποτηρητή του Μητροπολιτικού Θρόνου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας και διόρισε Τοποτηρητή τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοβ και Σλοβακίας Ροστισλάβ.

Η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε την προσωρινή διοίκηση της επαρχίας Πράγας στον Επίσκοπο Γκοντόν Ιωακείμ, ο οποίος μνημονεύεται κατά τις ακολουθίες μαζί με τον νέο Τοποτηρητή του Μητροπολιτικού Θρόνου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ και Σλοβακίας Ροστισλάβ (κατά κόσμον Ανδρέας Γκοντ) γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1977 στην πόλη Σνίνιε Σλοβακίας.

Απόφοιτος της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πρέσοβ (2002) με σπουδές επίσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπηρετούσε σε Ορθόδοξη ενορία της Σλοβακίας και τελούσε πνευματικός του ορφανοτροφείου στο Μεντζιλαμπόρτς.
Τον Οκτώβριο 2013 προήχθη σε Ηγούμενο.

Στις 18 Νοεμβρίου 2012 χειροτονήθηκε Επίσκοπος για την επαρχία Πρέσοβ.

Τον Ιούλιο 2013 ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας συμμετείχε στους εορτασμούς εξ αφορμής των 1025 ετών Εκχριστιανισμού των Ρως στη Μόσχα, το Κίεβο και το Μινσκ.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 εξελέγη Τοποτηρητής του Μητροπολιτικού Θρόνου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.