O Πατριάρχης των Κοπτών στην Μόσχα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Στην Μόσχα με επίσημη επίσκεψη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας αφίχθῃ στις 28 Οκτωβρίου 2014 ο Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Θεόδωρος Β΄. Είναι η πρώτη του επίσκεψη από την ενθρόνιση στον Πατριαρχικό Θρόνο το Νοέμβριο 2012.

Τη συνοδεία του Πατριαρχου Θεοδώρου Β΄ συναποτελούν: ο Μητροπολίτης Damietta Bishoy, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Κοπτικής Εκκλησίας Επίσκοπος κεντρικού Καΐρου Ραφαήλ, ο Επίσκοπος Μιλάνου Κύριλλος, ο Επίσκοπος Los Angeles Σεραπίων, ο ἐν Μεγάλῃ Βρετανίᾳ βοηθός Επίσκοπος Άγγελος κα.

Στον αερολιμένα Μόσχας «Domodedovo» τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Ρωσία Μοχάμμεντ Αμπντελσαττάρ Ελ Μπαντρί, ο Πρωθιερέας Βίκτωρ Κουλάγκα, εκπρόσωπος του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών στον Πατριαρχικό Θρόνο της Αλεξανδρείας, ο Ιερομόναχος Στέφανος Ηγκούμνωφ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διαχριστιανικών υποθέσεων και ο Ιερέας Αλέξανδρος Βασιούτιν, στέλεχος του ΤΕΕΣ.

Καλωσορίζοντας τον υψηλό προσκεκλημένο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας θα είναι καρποφόρα και θα αφήσει καλές αναμνήσεις.

«Είναι μεγάλη μας χαρά να πραγματοποιούμε επίσκεψη προς την Εκκλησία σας. Τινές εκ των μελών της συνοδείας μου είχαν ήδη επισκεφθεί τη χώρα ενώ εγώ όπως και οι λοιποί την επισκεπτόμεθα για πρώτη φορά. Θα είναι χαρά μου να συναντηθούμε με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο. Ξέρουμε ότι με την επίσκεψη αυτή προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας πληρούμεθα χάριτος», τόνισε ο επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας.

Το πρόγραμμα της αρξαμένης ήδη επισκέψεως περιλαμβάνει τις συναντήσεις με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο, τις κρατικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα προσκυνήματα σε Ναούς Μόσχας και περιφέρειας της Μόσχας.

Η επίσκεψη του Πατριάρχου Θεοδώρου Β΄ προς τη Ρωσική Εκκλησία θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2014.

Για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής 

Με τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας Αγιώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄ είχε συνάντηση στις 28 Οκτωβρίου 2014 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας στα γραφεία του Τμήματος.

Στη συνάντηση επίσης παρέστηαν μέλη της επισήμου συνοδεία του Πατριάρχου Θεοδώρου: ο Μητροπολίτης Damietta Bishoy, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Κοπτικής Εκκλησίας Επίσκοπος κεντρικού Καΐρου Ραφαήλ, ο Επίσκοπος Los Angeles Σεραπίων, ο ἐν Μεγάλῃ Βρετανίᾳ βοηθός Επίσκοπος Άγγελος κα.

Επίσης συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Μπουλέκωφ, αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Πρωθιερέας Βίκτωρ Κουλάγκα, εκπρόσωπος του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών παρά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο Ιερομόναχος Στέφανος Ηγκούμνωφ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διαχριστιανικών υποθέσεων και ο Ιερέας Αλέξανδρος Βασιούτιν, στέλεχος του ΤΕΕΣ.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας καλωσόρισε θερμώς τον υψηλό προσκεκλημένο τονίζοντας ότι είναι η πρώτη την τελευταία εικοσιπενταετία και πλέον επίσκεψη του επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας στη Ρωσία.

Κατόπιν αιτήματος του Αγιωτάτου κ. Θεοδώρου ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναφέρθηκε στο ιστορικό και το σύγχρονο έργο του υπό τη διεύθυνσή του Τμήματος καθώς και λοιπών συνοδικών ιδρυμάτων της Ρωσικής Εκκλησίας. Ο υψηλός προσκεκλημένος επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τα ζητήματα σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Εκκλησίας στη Ρωσία.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

«Με λύπη και πίκρα βαθύτατη παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, όπου οι χριστιανοί υφίστανται μεγάλης κλίμακος διώξεις και θα έλεγα και γενοκτονία, τόνισε ο Ρώσος Ιεράρχης και συνέχισε, δυστυχώς σε διάφορες χώρες της ἐν λόγῳ περιοχής οι εξελίξεις ακολουθούν το ίδιο σενάριο. Στην αρχή εν ονόματι δήθεν της ελευθερίας και δημοκρατίας με επέμβαση των εξωτερικών δυνάμεων ανατρέπεται το υφιστάμενο στη χώρα καθεστώς για να αντικατασταθεί όχι με τη δημοκρατία και την ελευθερία, αλλά με το χάος και την τραγωδία που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Εγείρουν τα κεφάλια τους τα πλέον ακραία στοιχεία, τα οποία προβαίνουν σε ανατριχιαστικές θηριωδίες με θύματα κυρίως τους χριστιανούς. Είμαστε ενήμεροι για την τραγωδία των χριστιανών του Ιράκ. Έχουν σχεδόν εξαφανισθεί οι χριστιανοί στη Λιβύη. Εδώ και τρία χρόνια παραμένει δεινότατη η κατάσταση στη Συρία».

Όπως επεσήμανε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Αίγυπτο την χώρα εγκατέλειψαν περίπου 100 χιλιάδες Αιγύπτιοι Κόπτοι χριστιανοί. «Με ικανοποίηση παρακολουθούμε τα βήματα, τα οποία αναλαμβάνουν οι σημερινές αρχές της Αιγύπτου προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας πάντα επιδεικνύει την αλληλεγγύη της προς τους χριστιανούς της Μέσης Ανατλής, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας και συνέχισε, ότι «η Εκκλησία μας και στο περαιτέρω θα υψώνει τη φωνή της υπέρ των χριστιανών οι οποίοι υφίστανται διώξεις».

Παράλληλα ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας τόνισε ότι η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών είναι από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτκής της Ρωσικής Πολιτείας.

«Ευχαριστούμε τη Ρωσική Εκκλησία για τη θέση της σχετικά με την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», ανέφερε ο Κόπτης Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄. Σύμφωνα με αυτόν «η συνεργασία μεταξύ των δυο Εκκλησιών μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα διεθνώς».

Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και των Προχαλκηδονίων Εκκλησιών. Ο λόγος επίσης έγινε και για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στο τέλος έγινε ανταλλαγή ενθυμίων.

 

 Ετικέτες