Ναι μεν αλλά η Ρωσική Εκκλησία για την εκλογή Τραμπ

Loading...


O και πασών των Ρωσιών Κύριλλος  χαιρέτισε την είδηση της εκλογής του Donald Trump στη θέση του Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών , του ευχήθηκε δύναμη με τη και επιτυχίες στην επικείμενη «υψηλή και υπεύθυνη υπηρεσία του»

«Έχω την τιμή να σας συγχαρώ για την εκλογή σας ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η επιλογή που έγινε από τον αμερικανικό λαό μαρτυρεί τη μεγάλη εμπιστοσύνη σε σας από τους ανθρώπους που αποθέτουν τις ελπίδες τους σε εσάς για την ανάπτυξη της χώρας, την αλλαγή στην εγχώρια πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, » αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης, στην συγχαρητήριο επιστολή του προς τον Τραμπ.

‘Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών της «ενεργούς δημιουργικής δουλειάς»  ο Τράμπ έχει αποκτήσει πλούσια εμπειρία που θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την οργάνωση του κράτους και την κοινωνική ζωή και τη συνεργασία με άλλες χώρες», αναφέρει ακόμη ο ηγέτης της Ρωσικής Εκκλησίας και συμπληρώνει:

«Ο σύγχρονος κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην επίλυση των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουν σημαντικό ρόλο. Μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και να προσχωρήσουμε στην υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών, των υψηλών ηθικών ιδεωδών που είναι θεμέλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια. Ας ελπίσουμε ότι, οι εδώ και καιρό σχέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται για το καλό των λαών μας, που είνι ενωμένοι μεταξύ τους με κοινή ιστορία και χριστιανικές αξίες»

Η Ρωσική Εκκλησία ελπίζει σε βελτίωση του όλου συστήματος των διεθνών σχέσεων 

Και ενώ τα παραπάνω αναφέρονται στην επιστολή του Πατριάρχη στον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών σχέσεων, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός και είπε:

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει ευφορία για τη νίκη του Ρεπουμπλικανικού υποψηφίου. Ο χρόνος θα δείξει τι είδους πρόεδρος θα είναι, αν θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά η εκλογή του δίνει ελπίδα για βελτίωση σε ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων, για τη δημιουργία ενός ενιαίου παγκόσμιου συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας»

Είπε ακόμη ότι πιστεύει πως η ρητορική της υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον είχε αποτύχει να πείσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων…

«Η επιλογή δεν ήταν μόνο μεταξύ δύο προσώπων. Ουσιαστικά, στους Αμερικανούς τέθηκε η ακόλουθη ερώτηση: θέλετε τα πάντα να μείνουν όπως ήταν ή θέλετε αλλαγές και ο αμερικανικός λαός ψήφισε για αλλαγές», είπε.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας σχολίασε και το θέμα της Μέσης Ανατολής σε σχέση με αυτές τις εκλογές.

«Η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, αρχής γενομένης από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, ήταν, κατά την άποψή μου, κοντόφθαλμη και το λάθος. Η ανατροπή των καθεστώτων που υπήρχαν στις χώρες της Μέσης Ανατολής, το ένα μετά το άλλο, φέρεται να έγινε στο όνομα της δημοκρατίας, αλλά η Αμερική δεν είχε οδηγήσει την περιοχή προς τη δημοκρατία ή την ευημερία. αντίθετα, προκάλεσε χάος, μαζική φυγή των αμάχων, τη γενοκτονία των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, «είπε ο ιεράρχης.

«Ο Τραμπ μίλησε για όλα αυτά τα πράγματα άμεσα και με σαφήνεια. Επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση για την πολιτική στην Μέση Ανατολή και την εγκατέλειψη της συμμαχίας  με τη Ρωσία. Και ο λαός της Αμερικής τον άκουσε» είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.