Λαμπροί εορτασμοί στη Μόσχα για τα 10 χρόνια του Πατριάρχη Κύριλλου

Loading...


της Ιρίνα Μελίτη
Στην παγωμένη Μόσχα από νωρίς το πρωί, οι τελευταίες προετοιμασίες για τους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν για τα 10 χρόνια από την ενθρόνιση του Ρώσου Πατριάρχη έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Τη 10η επέτειο από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλου τιμά η Ρωσία . Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή στο Κρατικό Ανάκτορο του Κρεμλίνου, κατά την οποία θα απευθύνει επίσημο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει στη διάθεσή του, το Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, αμέσως μετά θα απευθύνει χαιρειτισμό και θα απευθύνει ομιλία ο Πατριάρχης Μόσχας ενώ θα ακολουθήσει προβολή ταινίας για το έργο του Προκαθήμενου της Ρωσικής Εκκλησίας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν και οι Προκαθήμενοι που βρίσκονται στη Ρωσία.

Στη συνέχεια θα δοθεί επίσημη δεξίωση στις εγκαταστάσεις του Ναού του Σωτήρος Χριστού και συναυλία προς τιμή του Προκαθήμενου.

Ανήμερα της επετείου ενθρόνισης θα τελεστεί πατριαρχική θεία λειτουργία στο Ναό του Σωτήρος Χριστού με την προσέλευση πιστών.

Το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ βρίσκεται εκεί μετά από επίσημη πρόσκληση για τους εορτασμούς και θα σας μεταδώσει το κλίμα.

Στην Μόσχα βρίσκονται δεκάδες επίσημοι, Προκαθήμενοι Εκκλησιών και διπλωματικές αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο, με αφορμή το γεγονός αυτό που τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η ελληνική παρουσία

Από τη Ελλάδα βρίσκονται στη Μόσχα για τους εορτασμούς των 10 χρόνων από την ενθρόνιση του Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλου, οι κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και Μυγδάλης Κωνσταντίνος, ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Ο Ανδρέας Φραγκούλης είναι Βουλευτής Χίου και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ενώ ο Κωνσταντίνος Μυγδάλης είναι Σύμβουλος της Γραμματείας της ΔΣΟ.

Η συμπλήρωση των 10 ετών από την ενθρόνιση του κ.κ Κύριλλου βρίσκει την Εκκλησία της Ρωσίας σε μια δύσκολη φάση, κυρίως αναφορικά με την χορήγηση του Τόμου της αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στο επίσημο κανάλι της Ρωσικής Εκκλησίας στο YouTube υπάρχει ειδική κατηγορία για την 10ετή επέτειο, με βίντεο και αφιερώματα τόσο από την τελετή ενθρόνισης όσο και από το έργο του Ρώσου Πατριάρχη τα οποία όμως θα μεταδώσουν με καθυστέρηση τις εικόνες των εορτασμών.

Το 2009 το εκλεκτορικό σώμα των 702 επισκόπων, κληρικών, ηγουμένων μοναστηριών, επικεφαλής θεολογικών ακαδημιών και λαϊκών από όλες τις επαρχίες της Ρωσικής Εκκλησίας ανέδειξαν ως 16ο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας τον έως πρότινος μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλο, 63 ετών. Ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας ανήλθε στον Πατριαρχικό Θρόνο θριαμβευτικά, συγκεντρώνοντας την ψήφο 508 εκλεκτόρων. Ο ανθυποψήφιός του, μητροπολίτης Καλούγας Κλήμης έλαβε μόλις 169 ψήφους. Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο μητροπολίτης Μινσκ Φιλάρετος, που είχε έρθει τρίτος στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή και συμμετείχαν μόνο τα μέλη της Ιεραρχίας, υποχώρησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της τοπικής Συνόδου, υπέρ του κ. Κυρίλλου. Μια κίνηση που λειτούργησε ως καταλύτης στο εκλεκτορικό σώμα, αφού όπως εξήγησε ο κ. Φιλάρετος υποχώρησε προκειμένου «να βρεθούμε πιο κοντά στον στόχο μας».

Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει η ορθόδοξη εκκλησία στην Ρωσία, στα δέκα χρόνια από την εκλογή του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριάρχη, Αλεξάντερ Βολκόφ.

«Η εκκλησία μας έχει τώρα πάνω από 38.000 ενορίες, κατά 10.000 περισσότερες από το 2009. Μπορούμε να πούμε ότι ανοίγουν περίπου 1000 καινούριες ενορίες κάθε χρόνο, ή 2-3 ενορίες την ημέρα» δήλωσε ο Βολκόφ.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι υπάρχει μια αναμφισβήτητη επιθυμία του κόσμου για συμμετοχή στην εκκλησιαστική ζωή και πώς η κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο ενημερωμένη σε χριστιανικά θέματα τα δέκα τελευταία χρόνια.tilegrafima.gr