Κύριλλος: Αγίασε το ναό της εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου

Loading...


Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος αγίασε τον αναστηλωθέντα Ναό της Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου Φιοντορόβκαγια στην Αγία Πετρούπολη και τέλεσε τη Μικρή Λιτανεία γύρω από το Ναό, αναφέρει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.

Στους εορτασμούς του αγιασμού που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα παραβρέθηκαν η πρώην κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαδίμιρ Μεντίνσκι, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κηδεμόνων του Ναού Μπορίς Γκριζλώφ, εκπρόσωποι των αρχών και πιστοί.

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι Πετρουπολίτες έχουν τώρα τη  δυνατότητα να δουν τον παλαιό ρωσικό αρχιτεκτονικό ρυθμό: «Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τους ορθόδοξους, για το ρωσικό πολιτισμό, αλλά και για όλη τη Ρωσία γενικά «.

«Η αναστήλωση  και  η αποκατάσταση του Ναού Φιοντόροβκι δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη βοήθεια των χορηγών και του Συμβουλίου Κηδεμόνων υπό την ηγεσία του Μπορίς Γκριζλώφ «, είπε.

Ο μεγάλος αγιασμός των τριών βωμών της άνω εκκλησίας του Ναού της Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου Φιοντορόβκαγια αφιερώθηκε στα 100 χρόνια από την ημέρα της ανέγερσής του και στα 400 χρόνια του οίκου Ρομανώφ. Στην τελετή ήρθε ο δισδισέγγονος του Νικολάου Α’, Δμίτρι Ρομάνοβιτς Ρομάνωφ.

Η επίσημη θεμελίωση του ναού έγινε το 1911. Την δεκαετία του 1930 ο ναός μετατράπηκε σε εργοστάσιο γαλακτοποιίας και ανακατασκευάστηκε,  τους τρούλους του κατεδάφισαν. Κατά τη διάρκεια 40 χρόνων η εκκλησία την οποία πλήρως ανασχεδίασαν μέσα, στεκόταν ακέφαλη.

Το 1993 οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να μεταφέρουν το εργοστάσιο και να επιστρέψουν την εκκλησία στη διαχείριση της ενορίας και το έκαναν το 2005. Οι εργασίες αποκατάστασης του ναού διεξάγονταν από το 2007.