Κάλεσμα του Πατριάρχη Μόσχας στους Ρώσους να υπερασπιστούν την ιστορία τους

Loading...


Την προσπάθεια του τύπου και γενικά των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της ιστορίας της Ρωσίας και να δημιουργήσει το περιβάλλον να ξαναγραφτεί η ιστορία της , στηλίτευσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος  σε πρόσφατη συνάντησή του με τους ιεράρχες.

Της Μιλιάνας Σέβη

Αφορμή γι αυτή του την αντίδραση αποτέλεσε η έντονη παραφιλολογία τον τελευταίο καιρό από πολλές κατευθύνσεις γεγονός που δηλώνει ότι προφανώς φοβούνται την δυναμική της Ρωσίας.

»Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία βλέπουμε μια σκοπιμότητα στο να ξαναγραφτεί η ιστορία της Ρωσίας, το κάνουν αυτό για να διαγράψουν από την μνήμη των σημερινών ανθρώπων σημαντικά ιστορικά γεγονότα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κύριλλος.

Τα  σημαντικά αυτά ιστορικά γεγονότα όμως είναι το οικοδόμημα μιας Ρωσίας που αν διαγραφούν είναι σαν να κατεδαφίζουν σιγά σιγά μια ολόκληρη αυτοκρατορία που πολλοί φοβούνται στις μέρες μας δεδομένου ότι αυτή καθημερινά ενισχύεται με την πολιτική και την δράση των Ρώσων κυρίως στα θέματα της Ορθοδοξίας.

Συνεχίζοντας ο κ. Κύριλλος πρόσθεσε »Θέλουν να παρουσιάσουν αρνητικά τον Χριστιανισμό στην Ρωσία, αλλά και να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη μάχη του Κουλίκοβου. Όλα αυτά έχουν έναν στόχο: να σπείρουν στις καρδιές των νέων ένα αίσθημα κατωτερότητας».

Ο Ρώσος Πατριάρχης φαίνεται μάλιστα αποφασισμένος να μην μετατραπούν οι Ρώσοι σε αντικείμενο ιδεολογικών και κοινωνικών πειραμάτων . Είναι γεγονός ότι άνθρωποι χωρίς υπόβαθρο , που έχουν χάσει τα ιστορικά τους μνημεία γίνονται εύκολα θύματα αυτής της πολιτικής που σήμερα μπορεί να συμφέρει πολλούς μιας και η Ορθόδοξη Ρωσία φαίνεται δυνατή να αντιμετωπίσει τα εμπόδια και να απλωθεί σύμφωνα με την πληθωρικότητά της

»Η Ρωσική ιστορία απαιτεί την προστασία της κοινωνίας και των πολιτών της”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας ενώ ανέφερε ότι  »τώρα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να σεβόμαστε τους αγωνιστές της ιστορίας μας”. Έφερε μάλιστα ένα χειροπιαστό παράδειγμα για την προσπάθεια να αλλοιωθεί η ιστορία τονίζοντας:  «να  μην ξεχνάμε ότι τα ίδια έγιναν και στην Ελλάδα όσον αφορά τη Μικρασιατική καταστροφή την οποία προσπάθησαν να ερμηνεύσουν ως συνωστισμό στην  Σμύρνη.»