Έντονες ανησυχίες για την εξάπλωση της εξτρεμιστικής προπαγάνδας εξέφρασε ο Πατριάρχης Κύριλλος

Loading...


Οι βίαιες δολοφονίες ορθόδοξων και μουσουλμάνων κληρικών που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τις ρίζες τους στη ραγδαία αύξηση της δραστηριότητας των θρησκευτικών εξτρεμιστών, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

«Σε συνάρτηση με την αυξανόμενη ροή των μεταναστών και των εσωτερικών μεταναστών, κυρίως από ιθαγενείς της Κεντρικής Ασίας και της περιοχής του Καυκάσου, η απειλή της κλιμάκωσης των διενέξεων μεταξύ των εθνοτήτων έχει αυξηθεί», είπε ο Πατριάρχης και διευκρίνισε:

«Στις μάζες των μεταναστών και των εσωτερικών μεταναστών περιλαμβάνονται και φορείς ριζοσπαστικών απόψεων».

«Αυτά τα εξτρεμιστικά στοιχεία είναι επιθετικά και προκατειλημμένα έναντι των ορθόδοξων πιστών. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν δολοφονηθεί έξι ορθόδοξοι ιερείς, συμπεριλαμβανομένου και του Δανιήλ Σισόγεφ της Μόσχας», ανέφερε ο Κύριλλος, ενώ υπενθύμισε ότι δολοφονήθηκαν επίσης και ισλαμιστές κληρικοί, απόδειξη του ότι «η ισλαμοφοβία αυξάνεται». Σε αυτές τις εξτρεμιστικές ενέργειες οφείλεται, κατά τον Πατριάρχη, και το γεγονός ότι οι πολίτες αντιτίθενται στην κατασκευή τζαμιών. «Εμείς υποκλινόμαστε στις πράξεις αυτών των θρησκευόμενων μουσουλμάνων που έπεσαν νεκροί προστατεύοντας τους πιστούς τους από τις εξτρεμιστικές επιρροές.

Γνωρίζουμε ωστόσο ότι υπάρχουν κι άλλοι που δεν βλέπουν ή δεν μπορούν να δουν τον θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί τους Ρώσους μουσουλμάνους -και όχι μόνο τους μουσουλμάνους- με την ιδέα “τζιχάντ κατά των άπιστων”, στους οποίους “άπιστους” συμπεριλαμβάνονται και οι ορθόδοξοι χριστιανοί, που αποτελούν την πλειονότητα των αυτόχθονων κατοίκων αυτής της χώρας», κατέληξε ο Κύριλλος.