Άρχισε η επίσκεψη εργασίας του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στην Ουγγαρία

Loading...


Στην Βουδαπέστη αφίχθη στις 14 Δεκεμβρίου 2013 με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και πρόσκληση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ουγαρίας Ζόλτ Σεμγιέν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τον Ιεράρχη υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Σεμγιέν κ. Ζολτάν Τσαλοκέζι, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας κα Μάρτα Λίνκε και ο μορφωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Βουδαπέστη κ. Β. Πλατόνωφ.

Την ημέρα της αφίξεως ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Βουδαπέστης κ. Αντάλ Ρογκάν, ο οποίος διατελεί επίσης επικεφαλής της βουλευτικής πτέρυγας της Ουγγρικής Πολιτικής Ενώσεως, του κορυφαίου αυτή τη στιγμή πολιτικού κόμματος της χώρας. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως τα μέρη συζήτησαν τα φλέγοντα διεθνή ζητήματα με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία καθώς και τις διάφορες πτυχές των σχέσεων Ρωσίας και Ουγγαρίας και την ηθική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη.

Κ. А. Ρογκάν εξέφρασε την προθυμία του να ενισχύσει οικονομικά την αποπεράτωση των έργων αναστηλώσεως αιχμής του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της επαρχίας Βουδαπέστης και Ουγγαρίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, ο οποίος ευρίσκεται στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα της Ουγγρικής πρωτεύουσας.
Τον Ιεράρχη συνοδεύουν ο βοηθός του Προέδρου του ΤΕΕΣ διάκονος Αλέξανδρος Καρζάν, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» κ. Λ Σεβαστιάνωφ και ο κ. Μ. Παλάθιο, στέλεχος της Γραμματείας του ΤΕΕΣ επί των υποθέσεων εξωτερικού.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Βίκτωρα Ορμπάν, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Ζολτ Σεμγιέν, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Λάσλο Κγιόβερ και τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Εστεργκόμης και Βουδαπέστης Πέτερ Αιρντό.

Συνάντηση με Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο

Μια σύντομη στάση στη Βιέννη καθ΄οδόν προς την Βουδαπέστη πραγματοποίησε στις 13 Δεκεμβρίου 2013 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, όπου κατευθύνεται με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και πρόσκληση των κρατικών αρχών της Ουγγαρίας.

Άμα τῃ αφίξει στην Αυστριακή πρωτεύουσα ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Προϊστάμενο του Ναού πρωθιερέας Βλαδίμηρο Τυσιούκ.

Αυθημερόν απόγευμα ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας είχε συνάντηση στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο με τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Βιέννης Καρδινάλιο Κριστόφ Σόνμπορν. Οι δυο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και τις διάφορες πτυχές των σχέσεων Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, συμπεριλαμβανομένης και της προβληματικής του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Εν συνεχείᾳ ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας του Οικουμενικού Πατριαρχέιου, οπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, η οποία διεξήχθη σε αδελφικό και θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας.

1