Τι αναφέρει το Πατριαρχείο Μόσχας για τη συνάντηση του Οικ.Πατριάρχη με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Loading...


Τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Μόσχας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στις 5-6 Ιουλ 2015 με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη.

Την 6η Ιουλίου ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ συναντήθηκε στην κατοικία του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ, Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος (Σαμαράς), βοηθός γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Διάκονος Ιωακείμ (Billys) και μέλος της Γραμματείας διορθοδόξου σχέσεων, ΤΕΕΣ Διάκονος Θεόδωρος Shulga.

Ο κ.Ιλαρίων μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Πατριάρχη Μόσχας στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Με τη σειρά του, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ευχές για υγεία και κάθε επιτυχία στην επίπονη εργασία του.

Κατά τη διάρκεια μιας μακράς συζήτησης, οι πλευρές συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την διεκκλησιαστική συνεργασία για την προετοιμασία της Πανορθόδοξη Σύνοδο, που έχει προγραμματιστεί για το 2016, καθώς και άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και του Πατριαρχείου της Μόσχας. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας συμμερίστηκε τις απόψεις του σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Εθιξε, επίσης, τις προετοιμασίες για τον εορτασμό της επετείου της χιλιετούς ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος.

Πριν από τη συνάντηση, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, συνοδευόμενη από τον Αρχιμανδρίτη Βησσαρίωνα (Komziasa) προσκύνησε τα λείψανα του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον καθεδρικό ναό Πατριαρχικό του Αγίου Γεωργίου.

Μετά τη συνάντηση, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναχώρησε για τη Μόσχα. Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων συνόδευσε ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κωνσταντινούπολη κ.Erhov.
 Ετικέτες