Παρέμβαση Κύριλλου για το θέμα των σχισματικών των Σκοπίων

Loading...


Χθες στο Κρεμλίνο, συναντήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος με τον Πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς με αφορμή την 70η επέτειο της Νίκης.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ο οποίος προ μηνών είχε βρεθεί στα Σκόπια και οι δικε΄ς του ενέργειες οδήγησαν στην απεελυθέρωση του Αρχιεπσικόπου Αχρίδος Ιωάννη. 

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους «μακραίωνους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των Μακεδόνων Ορθοδόξων λαών και ανθρώπων«, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η συνάντηση άγγιξε επίσης την τρέχουσα κατάσταση της Ορθοδοξίας στη γειτονική μας χώρα.. Σημειώνοντας ότι η αρχαία Οχρίδα είχε μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χριστιανικού πολιτισμού.

Ο κ. Κύριλλος τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση του κανονικού καθεστώτος της Ορθοδοξίας στη χώρα: «Πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και να το επιλύσετε ειρηνικά, χωρίς συγκρούσεις, με βάση κανονική «- είπε ο Πατριάρχης.Ετικέτες